Use it or lose it

Raak jij ook wel eens wat kwijt? Sleutels of geld? Vervelend maar zaken die je vaak gebruikt zijn meestal alweer snel vervangen. Dat is anders bij menselijk weefsel dat bij ongebruik verdwijnt. Hoe zit dat?

Wanneer je getraind hebt word je beloond met een betere bloeddoorstroming, een voelbaar kloppend hart, voldoening en blije spieren. Spieren hebben een levensmotto: “Use me or lose me”! Mensen die weinig bewegen verliezen  spiermassa. Jammer, want spieren verbranden veel calorieën.

Net als je geest wil ook je lichaam uitgedaagd worden. Je lijf houdt ervan zich af en toe uit te putten en te variëren in sport. Wanneer je altijd dezelfde beweging maakt wordt je lijf lui en verveeld. Gaap, alweer die hometrainer, dat loopje of zwemrondje. Je gedijt het beste door je sport af te wisselen en steeds andere spiergroepen aan het werk te zetten. Dan hebben je inspanningen het beste effect.

Weinig tijd voor de sportschool? Dan zijn hier wat alledaagse alternatieven. Plant bloembollen in je tuin voor het voorjaar. Schuif alles van zijn plaats om te stofzuigen. Klets bij met een vriendin tijdens een wandeling. Doe je boodschappen in een winkel ipv online. Verras je collega met een bezoek ipv een mail. Neem een hond of…. hoe doe jij dat eigenlijk? Ik wens je veel plezier en creativiteit .

Bekijk meer tips op www.30minutenbewegen.nl

Reactie plaatsen