Werkstress of een gezonde werkbalans?
12 oktober 2017 

Werkstress of een gezonde werkbalans?

Week van de Werkstress

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor een gezonde werkbalans. Tijdens de Week van de Werkstress die op maandag 13 november van start gaat staat dit thema centraal. Steeds meer werkgevers zijn er zich bewust van dat een disbalans in spanning en ontspanning leidt tot klachten en ziekteverzuim. Dit is niet alleen ongezond voor medewerkers maar ook voor de bedrijfsresultaten.

Valkuil

Betrokken medewerkers zijn loyaal en nemen nog wel eens teveel hooi op hun vork. Het is vaak lastig om aan te geven dat de grens van willen en kunnen is bereikt. Laat staan om deze grens zelf waar te nemen. Je wil niemand teleurstellen. Daarom zijn het vaak de meest bevlogen medewerkers die met hun verantwoordelijkheidsgevoel makkelijk over een grens gaan. Meer doen dan goed voor je is om het bedrijf en collega’s te steunen. Vanuit dit plichtsbesef is het moeilijk om grenzen aan te geven. Je raakt vermoeid. Luncht vaker achter je bureau om het werk af te krijgen. Je bent altijd bereikbaar. Je maakt je zorgen hoe je alle bordjes in de lucht kunt houden. Misschien heb je het thuis ook druk met zorgtaken. Je slaapt minder goed. Dit geeft stress. Langzaam raak je uitgeput en in het slechtste geval krijg je een burn-out. Het duurt maanden voordat je dan weer op je oude energie pijl zit.

werkdruk

Openheid

Het durven praten over werkdruk en grenzen is moedig. Niemand wil onkundig of slap overkomen. Wanneer de werkdruk te hoog is of te lang aanhoudt heeft dit vroeg of laat een prijs. De consequenties niet durven aanzien is geen oplossing. Het getuigd juist van kracht om hierover te durven spreken. Veel mensen ervaren hetzelfde maar hebben schroom om dit naar voren te brengen. Uit angst voor je baan of om promotie mis te lopen. Ziek worden en uitvallen is daarentegen nog kwalijker voor je eigen gezondheid en de continuïteit van het bedrijf. Werkgevers en werknemers kunnen beter praten over wat er speelt en hoe tot een oplossing te komen. Dit dient tenslotte een gezamenlijk doel.

Op de website van Intermediair staan 9 tips hoe je werkdruk bespreekbaar kunt maken.

Werkplezier loont

Het inhuren van tijdelijk personeel door ziekteverzuim is duur en omslachtig. Het loont daarom om te investeren in een gezonde werkbalans zodat medewerkers aan het werk kunnen blijven. Meer werkplezier verhoogt de productiviteit.

Richard Branson zegt: “Clients do not come first. Employees come first. If you take care of your employee, they take care of your clients.”

“Medewerkers die zich happy, betrokken en bevlogen voelen, zetten zich immers meer in voor hun werk, de klant en hun collega’s. Hun productiviteit ligt hoger en hun verloop en ziekteverzuim is lager. Voldoende onderzoeken hebben inmiddels het verband tussen succesvol zijn in de business en happy medewerkers aangetoond.” volgens Heleen Mes, HR adviseur voor topwerkgevers.

WorkMassage

Een van de meest effectieve manieren om zowel stress te reduceren als het werkplezier te verhogen is het inzetten van WorkMassages. In 15 of 20 minuten worden je nek, schouders, rug, armen en handen losgemaakt en opgehoopte spanning weggemasseerd. Na afloop voel je je herboren! Meer ontspanning en energie dragen bij aan een prettige en productieve dag.

Het inzetten van onze masseurs is een goed idee wanneer je ook in jouw bedrijf de Week van de Werkstress op de kaart wilt zetten. De meeste van onze klanten profiteren trouwens het hele jaar door van onze massages zodat medewerkers ook ontspannen blijven.

stoelmassage Amsterdam

Work hard relax harder.

Neem vandaag nog contact op voor de mogelijkheden.

Reactie plaatsen