Wat weet jij van goed werkgeverschap? Tips voor gezond en tevreden personeel.
07 januari 2019 
in Blog

Wat weet jij van goed werkgeverschap? Tips voor gezond en tevreden personeel.

Er is steeds meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid van personeel. In tijden van arbeidskrapte, hoge werkdruk en een stijgend percentage van mensen met klachten is het raadzaam een passend vitaliteitsplan te hebben voor de organisatie. Beleid dat gericht is op preventie, informatie, ondersteuning en borging. Personeel vitaal houden is niet alleen essentieel voor de bedrijfsresultaten maar ook voor het werkplezier. Deze werkgevers hebben een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Goed werkgeverschap

Wat kun je doen om personeel gezond en tevreden te houden? We spraken er over met diverse klanten van ons. Dit zijn enkele belangrijke pijlers.

  1. Medezeggenschap. Het doel van de organisatie (de Why) en hoe dit te bereiken moet voor iedereen duidelijk zijn. Zo ook de bijdrage dat elk personeelslid levert aan dit geheel. Van directie tot schoonmaak: iedereen is bewust van zijn/haar bijdrage en is daar trots op.
  2. Open communicatie. Wanneer er een open sfeer is waar zowel successen als ook moeilijkheden kunnen worden besproken draagt dat bij aan een prettige en veilige sfeer. Teams gaan beter samenwerken en worden creatiever in het omgaan met werkbelasting, delegeren en hoe deadlines te halen. De manager heeft regelmatig een 10-minuten gesprek met elk teamlid of alles naar wens verloopt en ze sturen samen bij waar nodig.
  3. De directie luistert naar medewerkers om processen te optimaliseren en beslissingen te nemen. De invloed en ruimte die medewerkers daardoor krijgen geeft meer vrijheid en controle over het eigen werkproces. Dit neemt meteen veel stress weg en motiveert mensen het beste van zichzelf te geven.
  4. Investeer in opleidingen en persoonlijke ontwikkeling van personeel. Sommige bedrijven hebben coaches waarnaar ze doorverwijzen als iemand daarom vraagt. Dit kan gaan over specifieke vaardigheden maar denk ook aan stresshantering, loopbaanbegeleiding of ondersteuning bij privé-omstandigheden.
  5. Biedt tertiaire arbeidsvoorwaarden aan zoals: lidmaatschap voor sportfaciliteiten, een fietsvergoeding, massages op het werk, bedrijfsfruit, voorlichting over ergonomie en vitaliteit, een rustruimte die prettig is ingericht, groen op kantoor, een hond die af en toe mee mag met het baasje en zo zijn tal van leuke maatregelen te bedenken die de sfeer verbeteren.
  6. Regel af en toe een extraatje voor mensen die overwerken als dat nodig is. Een betrokken gebaar van de werkgever doet wonderen wanneer er tijdelijk een tandje bij moet. Denk ook eens aan een eenmalige WorkMassage als beloning tussendoor:-).

Vitaliteitsbeleid anno 2019

Een passend vitaliteitsbeleid levert de organisatie het volgende op:

  1. Minder ziekteverzuim
  2. Meer werkplezier
  3. Minder verloop van personeel
  4. Meer rendement

Zou je willen sparren over maatregelen die mensen in jouw organisatie nog vitaler maken? Dan denken we graag mee. In de gesprekken die we de afgelopen 20 jaar met (HR) managers voerden hebben we veel geleerd over maatregelen die wel en niet werken. Beleid en uitvoering moeten aansluiten bij de bedrijfscultuur. Gebruik feedback van medewerkers voor een breed draagvlak en welke maatregelen zet je in? Er is er geen standaard vitaliteitsbeleid dat voor elke organisatie werkt.

-> Profiteer van onze kennis en vraag een vrijblijvend gesprek aan met Melanie Raaijmakers via info@workmassage.nl.

Meer tips voor goed werkgeverschap

Wij masseren met enige regelmaat het personeel van Effectory. Dit bureau maakt bedrijven succesvoller door feedback van medewerkers om te zetten in beleid voor managers.  In hun blog schrijven ze: “Organisaties die luisteren naar de feedback en ideeën van hun medewerkers zijn innovatiever, wendbaarder en klantgerichter. En er zijn altijd organisaties die dit beter doen dan anderen. Wat zorgt er nou voor dat een organisatie een Beste Werkgever wordt?”

Lees het artikel hier.

We wensen iedereen een gezond en plezierig 2019 toe!

 

 

Reactie plaatsen