Veel mensen zijn chronisch moe. 3 Tips voor een betere energie balans
24 mei 2018 
in Blog

Veel mensen zijn chronisch moe. 3 Tips voor een betere energie balans

Wist je dat ongeveer 50% van de mensen die bij de huisarts komen onverklaarbare klachten heeft? Dit betekend dat de huisarts geen reden kan vinden voor de klachten en dus ook niet kan helpen. Een significant groot deel van die klachten komt door vermoeidheid.

Het schommelen van je energie niveau is een natuurlijk proces. Net als dag en nacht. Er is een tijd van energie opdoen en energie uitgeven. Net als een huishoudboekje.

Merk je dat je structureel energie tekort komt dan sta je in het rood. Ben je vaak moe, futloos, lijkt alles teveel en kom je nauwelijks je dag door? Alarm!

Dit kan verschillende oorzaken hebben.

1. Zijn je verwachtingen reëel?
Vaak willen we dingen direct en snel. Terwijl het ene doel net gehaald is willen we gelijk door naar het volgende. Of we willen maar al te graag voldoen aan de verwachtingen van anderen die aan ons gesteld worden. Uit enthousiasme vergeten we dat we geen machines zijn. Voor ons lichaam gelden andere wetten. We hebben rust nodig om weer om te laden. Accepteer je deze natuurwet niet dan put je jezelf uit met je wilskracht. Dit merk je aan een haastig gevoel, moeilijk kunnen ontspannen, schuldgevoel hebben als je even niets doet, snel boos worden of emotioneel labieler zijn dan normaal. Je krijgt last van gekke kwaaltjes. Dat komt omdat je systeem uit balans is en eerst moet aansterken.
Tips: Kijk eens naar collega’s of vrienden die meer energie hebben. Wat doen of laten zij zij om fit te blijven? Vraag ernaar. Heb je zelf voldoende afleiding zoals hobby’s of sport om je zinnen te verzetten? Besef dat het leven veel meer in petto heeft dan de koker waar je nu in zit.

2. Eet je wel gezond?
Als ik 1 ding gelerd heb tijdens mijn opleiding als gewichtsconsulente is het wel dat je moet proberen om de energie uit voeding zoveel mogelijk te spreiden. Voorkom grote pieken want die zorgen ook voor diepe dalen in je bloedsuikerspiegel. Vermijd daarom zoveel mogelijk suikers. Dit zijn vaak de boosdoeners van een aanval van vermoeidheid. Als je daar in zit wil je juist suikers eten. Je zit dan snel in een vicieuze cirkel. Voeding die wel vult maar langzaam verteert geeft precies genoeg energie af gedurende de dag.
TIPS: Neem bijvoorbeeld fruit. Daar zitten natuurlijke suikers in maar door de vezels in het fruit wordt dit minder snel opgenomen. Een banaan geeft veel energie zonder grote pieken en dalen. Deze voedingsmiddelen hebben een lage Glycemische Index (GI). Een handig overzicht en meer info over deze voeding vind je je hier.

3. Ontspan je wel genoeg?
Tijdens een drukke dag gaat de tijd vaak ongemerkt voorbij. Toch is het goed om regelmatig een korte pauze te houden. Een powernap van 15 minuten heeft een effectieve werking voor veel mensen. Je bent na 8 uur echt niet productief meer dus waarom niet even opladen tussendoor?
Wat jou ontspanning geeft is heel persoonlijk. Vind een vorm die bij je past en makkelijk te realiseren is.
Tips: Laat je masseren. Langzaam zal je lichaam ontspannen en dan volgt je geest. Geef je over en werk aan je herstel. Ga naar de sauna, wandel of fiets in de buitenlucht, maak je hoofd leeg, denk aan dingen die je graag doet. Dit kun je alleen doen of met vrienden, dan werk je meteen je sociale contacten bij. Tijd voor me-time:-)

Hoe bewaar jij een goede energiebalans? Laat het ons weten en deel je tips onderaan dit artikel.

Dank je wel!

 

(Het plaatje bij dit artikel is met toestemming gebruikt van www.eenhelderhoofd.nl)

Roos Smit
Door

Roos Smit

op 24 May 2018

Quantum Allergy om van je hooikoorts en andere allergieën of verstoringen af te komen. Behandeling mogelijk bij Primassage.

Melanie
Door

Melanie

op 24 May 2018

Goede tip Roos, ik naak gelijk een afspraak met je voor mijn hooikoorts👍

Jolanda Touw
Door

Jolanda Touw

op 27 May 2018

Hai Melanie, Op de site van collega Hannah Bouma uit Amsterdam las ik iets over taping bij hooikoorts: https://www.mindfultouch.nl/hooikoorts/ Misschien heb je hier iets aan? Groet, Jolanda

Jolanda Touw
Door

Jolanda Touw

op 27 May 2018

Hai Melanie, Er is ook een informatieve website (ik heb daar in 2011 de teksten voor mogen schrijven;-) over hooikoorts. Dat is http://www.astma-hooikoortstest.nl/home/ Hoop dat alle tips helpen! Groet, Jolanda

Reactie plaatsen