Ben jij een Topsporter?
19 februari 2014 
in Blog

Ben jij een Topsporter?

Ons lichaam is tot vele activiteiten in staat. Alle cellen regelmatig vernieuwen, bloed verschonen, wonden genezen, botbreuken herstellen, bewegen, je temeratuur stabiliseren, hormonen aanmaken en afvalstoffen afvoeren. Dit is een greep uit de dagelijkse activiteiten. Best knap als je er bij stil staat.

Je spieren kunnen 2 dingen heel goed: inspannen en ontspannen. Dat weten topsporters ook. Daarom hebben zij een speciaal schema waarin ze een korte tijd trainen en een veel langere tijd ontspannen. Zo zijn ze optimaal fit voor een wedstrijd waarin ze moeten pieken.

Echte kantoortijgers doen dat heel anders. Als die een deadline hebben doen ze het volgende; werken, werken, werken, beetje eten achter het bureau, werken, snacken, werken, beetje slapen en de volgende dag is het weer werken, werken, sociale afspraken afzeggen, minder sporten, minder bewegen etc.

Het is jammer dat zoveel potientiel verloren gaat met zo’n dagritme. Veel mensen gunnen zichzelf geen tijd om te herstellen, om voor zichzelf te zorgen en plezier te maken. Wanneer je het druk hebt is een van de misleidende gedachten die kunnen opkomen: “Daar heb ik helemaal geen tijd voor!” of: “Straks als het klaar is dan kom ik aan de beurt”.

En is je werk ooit echt klaar en neemt die drukte af? Als je een topsporter wilt blijven hecht dan geloof in de kracht van rust en ontspanning. Dan haal je niet alleen je doelen maar ook met plezier en in goede gezondheid.

Wil je productief blijven, je hersenen voeden met energie, je lichaam belonen met rust en je goede humeur behouden? Dan zijn hier wat tips.

  • Zorg voor rustmomenten op de dag. Boek een massage, maak een lunchwandeling of praat met een collega.
  • Sla geen maaltijd over, vooral je ontbijt niet. Je lichaam wil graag opstarten als jij dat doet, geef het er de energie voor.
  • Tijdens je slaap rust je lichaam uit en kan je brein alle indrukken verwerken en opslaan. Verstoor je dit proces door te weinig slaap dan zul je eerder klachten en blessures krijgen.
  • Doe regelmatig iets wat je leuk vind, wat dan ook. Tijd voor jezelf betekent opladen.
  • Beweeg elke dag minimaal een half uurtje, alleen of samen. Dit is goed voor de bloeddoorstroming, je energie en je geheugen. Die tijd haal je dubbel en dwars in als je daarna (veel efficienter) gaat werken.
  • Vermijd vulling, eet voeding. Gezonde voeding geeft je over de hele dag energie terwijl suikerrijke producten (snoep en snacks) dit maar tijdelijk doen waarna je een flinke energiedip krijgt.
  • Kijk regelmatig naar het grote plaatje: wat vind je belangrijk in je leven, van wie houd je het meest? Waar wordt je blij van?
  • Vraag jezelf af of de activiteiten die je doet en de tijd die je eraan besteed in verhouding zijn. Natuurljik zijn er dingen die ‘moeten’ maar is de balans tussen moeten en willen acceptabel voor jou?

Een topsporter zorgt goed voor zichzelf om de beste prestaties te kunnen leveren. Niet alleen voor een sprint maar ook op langere termijn. Laten we onszelf niet vergeten!

olympics

Reactie plaatsen