De 3 G's die stress verminderen
08 april 2012 
in Blog

De 3 G's die stress verminderen

Gedachten, Gevoelens en Gedrag bepalen veel van ons levensgeluk.

Een mens heeft zo’n 40.000 gedachten per dag waarvan gemiddeld 70% negatief is. Daar schrik je van. Het is een gemiddelde dus hopelijk is het in jouw en mijn hoofd wat vrolijker. Misschien komt het omdat we geprogrammeerd zijn om tijdig gevaar te herkennen zodat we adequaat kunnen handelen. Als we alleen de zonnige kant van alles zouden zien is de kans groot dat we verblind raken en in een afgrond lopen. Toch maken we ons vaak meer zorgen dan nodig is. Wees eerlijk, hoeveel levensbedreigende situaties maak jij mee per dag?

Waar gaan die negatieve gedachten dan over? Het begint al bij het opstaan: Ik ben te dik en als ik te dik ben raak ik mijn partner kwijt of vind er juist geen, niks staat me goed, ik ben niet slim genoeg, ik krijg die baan nooit, ze vinden me niet aardig, ik hoor nergens bij, mijn partner gaat vreemd, ik wil een groot huis, ik wil geen groot huis meer, ik raak aan de bedelstaf, als ik maar geen ziekte op loop, niemand ziet me staan, mijn kinderen doen nooit wat ik wil, ik verdien dit geluk niet, mijn collega is beter dan ik en mijn baas wil me ontslaan etc.

Het grappige van gedachten is dat ze zichzelf continu herhalen. Als je iets maar vaak genoeg tegen jezelf zegt ga je het geloven. Als een groef die in een plaat blijft hangen. Meestal zijn deze gedachten niet eens waar, of niet in die mate. Onderwerp ze aan nader onderzoek: Is het echt waar wat ik denk? Hoe weet ik dat zo zeker, heb ik dat gecheckt?

Hoe vaker je positieve gedachten herhaalt hoe meer je er in gaat geloven. Wie NLP heeft gedaan weet dat het omgekeerd ook werkt. De paden (soms diepe groeven) die je hersenen aanleggen kunnen omgeleid worden. Dat duurt even want nieuwe gewoontes en patronen zijn niet zomaar ingesleten. Zeg eens een maand lang elke ochtend iets leuks tegen jezelf in de spiegel dan verandert je zelfbeeld. “Ik ben fris en fruitig, ik heb een mooie glimlach, of ik ben helemaal goed zoals ik ben”.

Gedachten brengen gevoelens voort en gevoelens brengen gedrag met zich mee. Je voelt je anders wanneer je je je druk maakt om die vervelende collega dan wanneer je plannen maakt voor een leuke werkdag. Je mindset is anders en dat beïnvloed je handelen. Je handelen beïnvloed je omgeving en zo krijg je andere resultaten. Omstandigheden verander je niet altijd, wel hoe je erover denkt. Positiever denken kun je oefenen door aan het einde van elke dag minimaal 5 positieve dingen van de dag te benoemen of op te schrijven. Zo leer je te focussen op wat wel werkt en wat je goed doet. Dit vermindert stress en bevordert je gezondheid. Wat vond jij leuk vandaag?

Reactie plaatsen