Hoe blijf ik in balans? 5 Tips.
10 september 2017 
in Blog

Hoe blijf ik in balans? 5 Tips.

Hoe blijf ik in balans?

Door de hectiek van de dag zou je bijna vergeten dat je leeft:-). Je aandacht wordt opgeslokt door gebeurtenissen om je heen. Soms ben je zo druk in de weer dat je ongemerkt meer spanning opbouwt dan gezond voor je is. Een drukke geest zorgt voor een gespannen lichaam. Hoe blijf ik in balans?

Wanneer we ontspannen zijn tijdens een mooie wandeling of een dagje aan het strand verandert onze blik. We krijgen weer oog voor wat echt belangrijk is om gelukkig te zijn. We voelen onze behoeften en handelen daar naar.

Waar gaat het om?

Wat je vaak door drukte uit het oog verliest is waar het voor jou nou echt om gaat. Waar word je gelukkig van? Waar leef je voor? Wanneer je in contact staat met deze gevoelens en wensen geeft dit richting aan je dagelijkse activiteiten. Het bepaalt ook je keuzes mbt je werk, partner, woonplaats, hobby’s en vrienden. Best belangrijk dus.

Wanneer je in contact bent met je eigen “big picture” ben je in harmonie met jezelf. Je maakt heldere keuzes, stelt prioriteiten en ervaart daardoor minder stress.  Herkenbaar?

Helaas zitten we niet altijd in deze modus. Het contact met ons denken en voelen wordt verstoord door dagelijkse beslommeringen. Er zijn momenten die om directe actie vragen waarbij je soms je eigen behoeften opzij zet. Geen probleem, zolang je maar in balans blijft. Hierbij enkele tips die je daar bij kunnen helpen.

1. Ademhaling

Wanneer je gehaast bent krijg je een hoge oppervlakkige ademhaling. Je lichaam krijgt niet overal voldoende zuurstof. Ook schakel je over naar een andere verbranding waardoor je meer vet opslaat.
Heb je meer dan 15 hartslagen in 1 minuut? Dan denkt je lichaam dat je in de strijd-of vluchtmodus staat en dat betekent stress. Ga rustig zitten en concentreer je op je uitademing. Adem diep uit en wacht een paar seconden met inademen. Span je buikspieren licht aan. Laat je buikspieren los en adem volledig in. Hiermee vertraagt het tempo, verdiept je ademhaling en verlaagt je hartslag.

2. Beweging
Plan elke dag minimaal 30 minuten beweging. Liefst 2x per week een fysieke uitdaging waar je bij gaat zweten. Fysieke activiteit is een goede remedie om overtollige spanning die zich ophoopt in je lichaam kwijt te raken. Tuinieren of schoonmaken mag ook, als je er maar lekker in op gaat:-)

3. Massage
Dat is natuurlijk onze specialiteit. Massage brengt niet alleen je lichaam weer in ruststand maar ook de geest. Wanneer je je weer bewust wordt dat je niet alleen een hoofd maar ook een lichaam hebt voel je de kracht en energie terug komen. Heerlijk om je even over te geven en op te laden. WorkMassage heeft uitstekende masseurs die op je werk langs komen. Je kunt jezelf of een ander ook trakteren op een Massagebon. Op deze website vind je een goede praktijk in de buurt om een uurtje te ontspannen:-).

4. Slaap
Veel mensen krijgen elke dag nét even te weinig slaap om helemaal opgeladen te zijn. Op den duur loop je op reserves en adrenaline. Op tijd naar bed dus. Uit die tv, weg die telefoon en dichtklappen die laptop. Liefst niet eens mee nemen naar de slaapkamer. Een boek lezen, je dagboek bijwerken (waar ben ik dankbaar voor vandaag) of gewoon je ogen dichtdoen en ontspannen zal resulteren in een rustige geest voordat je in slaap valt. Zzzzz, slaap je al?

5. Mindset
De strengste baas ben je zelf. Er is niemand die zo op je nek kan zitten dan jijzelf met je dwingende gedachten. Een goede vriend of vriendin zou je zo niet aanspreken maar voor jezelf vind je deze eisen normaal. Is dat wel redelijk? Houd je gedachten eens tegen het licht en bedenk of je dit iemand anders ook zou adviseren. Mildheid Mag:-). Sta jezelf pauzes toe. In die pauzes bedenk je je waar het jou ook alweer om gaat in het leven. Dit is de beste energizer zie er is. Blij worden van je mogelijkheden.

Elke stap hoe klein ook is er 1. Geniet er van!

balans

Jolanda Touw
Door

Jolanda Touw

op 21 Sep 2017

Hai Melanie, Dank voor je tips! Misschien nog een tip ter aanvulling: Tijdens een massage, wandeling of ademhalingsoefening kun je gelijk even checken: 'Hoe voel ik me lichamelijk?' 'Hoe voel ik me emotioneel/welke emotie overheerst op dit moment?' en 'Waar zit ik met mijn gedachten?' Dit maakt je bewuster van wat je voelt en denkt, en geeft de richting aan om oplossingen te bedenken hoe je meer in balans kunt komen. Hartelijke groet, Jolanda Touw

Melanie-Raaijmakers
Door

Melanie-Raaijmakers

op 25 Sep 2017

Dank voor je aanvulling op de balans tips Jolanda :-).

Reactie plaatsen