De 6 belangrijkste pijlers voor een gezonde leefstijl
06 februari 2019 
in Blog

De 6 belangrijkste pijlers voor een gezonde leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl?

Er worden diverse onderzoeken gedaan met wisselende uitkomsten over wat nu wel of niet gezond voor je is. Het is best lastig om in alle drukte gezonde keuzes te maken en goed geïnformeerd te blijven. Voorkeuren zijn voor iedereen weer anders. Wat goed werkt voor de ene persoon zal niet vanzelfsprekend voor de ander werken. Toch zijn er wel degelijk aantoonbare elementen die je leefstijl gezonder maken. Een juiste balans vinden tussen deze 6 elementen is een kunst. De invulling daarvan is ook heel persoonlijk.

De aandacht voor een gezonde leefstijl is in de media en bij veel mensen groot. Je hebt al goede gewoontes in je drukke schema ingebouwd. Mensen die kleine stapjes zetten houden nieuwe gewoonten het makkelijkst vol. Op langere termijn worden kleine stapjes vanzelf kilometers.

Vele kleine stapjes maken samen een groot verschil.

Een voorbeeld: elke dag een speculaasje minder eten van 33 calorieën is al gauw 12045 calorieën per jaar. Dat staat gelijk aan ruim 1,5 kilo vet per jaar. Met een koekje minder per dag raak je vanzelf die sluipkilo kwijt die er wel eens ongemerkt aan komt.

Wat dacht je van de impact van iets nieuws leren dat je leuk vind? Denk aan een hobby, taal, muziekinstrument of iets voor je werk. Dat kan zomaar een positieve impuls geven aan alles wat je doet. Routine klussen worden minder vervelend door deze nieuwe uitdaging. Zo kan een kleine verandering een groter effect hebben dan je zou denken.

Vitaliteitspiramide

Deze 6 pijlers zijn de uitkomst van een onderzoek van arts Frans Bakker en psycholoog Albert Sonnevelt. Zij vroegen honderden senioren van 75 jaar en ouder die ze nooit in hun wachtkamer zagen naar hun geheim van gezond ouder worden. De elementen zijn weergegeven in onderstaand piramide model op volgorde van belangrijkheid met de onderkant als basis en zo verder naar boven.

De 6 belangrijkste pijlers in volgorde van belangrijkheid zijn:

  1. Zinvol leven
  2. Ondersteunende relaties
  3. Positief denken
  4. Regelmatige herstelmomenten
  5. Voldoende beweging
  6. Gezonde voeding

Er is meer dan voeding en beweging alleen.

Veel mensen denken dat een gezonde leefstijl vooral bepaald wordt door gezonde voeding en veel bewegen. Dat is natuurlijk ook belangrijk maar er zijn nog belangrijkere elementen die je vitaliteit een boost geven. Deze elementen hebben te maken met zingeving en verbondenheid. In hoeverre doe je wat je leuk vind? Misschien wil je een bijdrage leveren aan de samenleving, vind je dat je leven er toe doet? Ervaar je troost en plezier uit vriendschappen? Waar ben je dankbaar voor? Heb je voldoende rustmomenten om op te laden? Een WorkMassage op je werk is al een goed begin natuurlijk:-).

Workshop Vitale medewerkers

In onze workshop Vitale Medewerkers behandelen we elke pijler met oefeningen en voorbeelden. Deelnemers krijgen zo meer inzicht en inspiratie op welke vlakken er winst te behalen valt op een manier die in hun leefwijze en karakter past. Deelnemers bepalen na afloop welke eerste stap(pen) ze concreet in hun weekplanning gaan opnemen.

De workshop duurt 2 uur, wordt incompany gegeven en kost € 449,- excl. btw en reiskosten. Per groep kunnen 16 mensen deelnemen zodat de workshop interactief blijft met ruimte voor vragen en persoonlijke tips.

Voor meer info of een boeking stuur een bericht naar: info@workmassage.nl

  Bekijk ons hele aanbod van workshops hier

Reactie plaatsen