Tips voor de vitaliteitsweek in september
03 september 2019 
in Blog

Tips voor de vitaliteitsweek in september

Maandag 23 tot en met vrijdag 27 september is de Nationale Vitaliteitsweek.

Het doel van de Nationale Vitaliteitsweek is om werkend Nederland bewuster te maken van een gezonde leefstijl.
Gezonde voeding, voldoende bewegen, een goed ingestelde werkplek, een prettige werksfeer, een open communicatie met collega’s en leidinggevenden, groeimogelijkheden en de mogelijkheid om werk en privé goed te combineren dragen bij aan ieders vitaliteit en werkgeluk.

Investeren in betrokken en vitale medewerkers loont. 
Werkgevers die dit faciliteren en medewerkers die de regie in eigen hand nemen door aan te geven wat ze nodig hebben en in beweging komen werken zo op een productieve manier samen voor het beste resultaat. Nu en in de toekomst. Dit komt niet vanzelf op gang. De Vitaliteitsweek kan een handje helpen om het onderwerp op de kaart te zetten. De combinatie van leuk en leerzaam werkt het beste.

Jessica Pryce-Jones heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen werkgeluk en productiviteit. Daar is een direct verband te zien wat ze beschrijft in haar boek “Maximizing your psychological capital for success”. Heleen Mes en Gea Peper van bureau Happy People Better Business hebben een Nederlandse variant geschreven met talloze verwijzingen naar onderzoeksresultaten en best practices de relatie tussen vitaliteit, werkgeluk en productiviteit. Het boek heet “Employee Experience”. Interessant om te lezen!
           

Inspiratie tips.

Bij WorkMassage kun je de volgende activiteiten inzetten:

Op de website van Nationale Vitaliteitsweek kun je een 5-stappenprogramma downloaden hoe de organisatie van een Vitaliteitsdag- of week aan te pakken.
Hierbij een korte samenvatting.

1. Zorg voor draagvlak en budget bij directie / afdelingshoofd. Kijk of je een groepje collega’s kunt vinden om een ambassadeursteam mee te vormen om straks de activiteiten te promoten. Overtuig iedereen door te vertellen waarom vitaliteit extra aandacht zou moeten krijgen in het bedrijf.
2. Vanuit het ambassadeursteam komen vast leuke ideeën om die week te gaan doen. Als er elke dag iets leuks/informatiefs is om aan deel te nemen dat haakt aan het onderwerp is dat mooi. Motiveer mensen om de trap te nemen ipv de lift, zorg voor bedrijfsfruit en een gezond assortiment in de bedrijfskantine, organiseer een lunchwandeling of bootcamp, workshops, stoelmassage. Stappentellers of gratis apps kunnen mensen motiveren meer te bewegen en elkaar mee te nemen.
3. Bekijk via welke kanalen je het programma kunt introduceren en promoten. Intranet, posters, de activiteitenkalender in de kantine, praten met collega’s etc.
4. Zorg dat iedereen weet waar zich in te schrijven voor deelname en maak een evaluatieformulier voor behoeften en feedback voor een vervolg.
5. Wanneer je het onderwerp Vitaliteit structureel op de agenda wil houden kun je een Vitaliteitsplan opstellen. MT/HR/OR en het ambassadeursteam gaan met elkaar in gesprek over wat er nodig is, een stappenplan en vitaliteit in evaluatiegesprekken mee te nemen.

Vitaliteitsplan
Duurzame vitaliteit is een dagelijkse aangelegenheid en beperkt zich natuurlijk niet tot 1 week per jaar. Het opstellen van een Vitaliteitsplan is dan ook een strategische manier om vorm te geven aan beleid, draagvlak te creëren en de resultaten te kunnen meten. Veel bedrijven willen aan de slag met dit onderwerp maar weten niet goed waar te starten of verder te gaan. Het kan ook ontbreken aan tijd om dit serieus op te pakken. Onze bedrijfsadviseur Vitaliteit helpt graag mee. Onze toegang tot gekwalificeerde meetmethoden en vragenlijsten van TNO helpen bij het inventariseren, uitrollen, meten en borgen van resultaten.

Nieuw
Naast onze workshops en massages hebben we expertise in huis om breder te kijken wat er nodig is voor een Vitaliteitsplan dat past bij de ambities en bedrijfscultuur van een onderneming. Mail gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


bron: be-slank.nl

Heb jij nog leuke tips voor een geslaagde Vitaliteitsweek? Deel ze met ons!

Reactie plaatsen