Dienstverleners in balans
13 december 2022 
in Blog

Dienstverleners in balans

Heb jij ook enkele van deze geweldige kwaliteiten zoals goed kunnen luisteren, interesse hebben in anderen, hulpvaardigheid, een empathisch vermogen en/of altruïsme?

Dan heb je een dienstverlenende instelling en wellicht ook een dienstverlenend beroep. Fantastisch dat mensen met jouw hulp kunnen floreren. Om dat te kunnen blijven doen is zelfzorg van levens belang. Wanneer je vaak op anderen gericht bent is het makkelijk om jezelf te vergeten of je behoeften uit te stellen. Dat komt wel weer, maar wanneer dan? Nee zeggen en grenzen aangeven, we zijn er niet zo goed in.




Compassie

Voelen wat je nodig hebt en daar vorm aan geven is een levenskunst. 

Pauzeren en ontspanning tussendoor is belangrijk om de communicatie met je lijf te verbeteren. Om signalen op te pikken of iets je energie geeft of dat je leeg loopt. Waar je grenzen liggen en hoe het met je gezondheid gesteld is. Dat is informatie waar je wat mee kunt. Wanneer je met compassie naar deze signalen luistert hoeft je lijf niet zo hard te schreeuwen. Schreeuwen in de vorm van klachten die chronisch kunnen worden. Vermoeidheid die over gaat in apathie en nergens zin in hebben. Wanneer je signalen waarneemt en je af vraagt wat ze je kunnen vertellen stuur je makkelijker bij. Luisteren naar jezelf is een vorm van compassie. Je ontwikkelt een vriendelijke raadgever in jezelf. Deze kant van jezelf weet precies wat je nodig hebt. Met een beetje creativiteit is daar vast een passende vorm voor te bedenken. Ook al betekent het dat je van sommige bezigheden, gewoontes of verwachtingen afscheid moet nemen. Dat doet pijn. Maar wat is de prijs als je het niet doet? Is dat niet nog veel pijnlijker?

Ik zal een voorbeeld geven. Toen ik met mijn bedrijf WorkMassage begon was ik super enthousiast en in no time had ik letterlijk mijn handen vol klanten. Het liefste zou ik alles zelf blijven doen. Ik was goed gemutst maar mijn energie was niet oneindig. Ik leed aan "Een overkill aan excitement". Ook van leuke dingen kun je uitgeput raken. Het werd tijd om te delegeren. Dat vond ik moeilijk want ik had de overtuiging dat het daarna nooit meer hetzelfde zou zijn. En dat was ook zo. Vele masseurs zijn komen helpen en met z'n allen hebben we een geweldig team. Hun expertise gaat op vele vlakken zelfs nog verder dan de mijne. Hoe mooi is dat! Klanten profiteren van een hecht netwerk van professionals die voor continuïteit zorgen. Mijn oude overtuiging dat ik onvervangbaar was kon plaatsmaken voor een nieuwe werkelijkheid. Heerlijk, vrijheid! 

Dus als er iets knelt betekent het meestal dat je moet gaan bewegen. Waar naartoe? Het onzekere is lastig. Maar waarom zou je je zelf geen avonturen gunnen? Compassie is ook durven groeien, fouten mogen maken en jezelf blijven ondersteunen zoals je beste vrienden zouden doen. Deze vriend heb je altijd bij je. Wanneer geef je die de ruimte?


Hoe train je compassie?

Speciaal voor dienstverleners maak ik een programma over zelfzorg. 

Heb jij een dienstverlenende instelling of heb je een dienstverlenend beroep dan kom ik graag met je in contact om over dit onderwerp te praten. We zullen veel van elkaar herkennen en het helpt mij om aspecten als normen en waarden, belemmeringen, behoeften, overtuigingen en culturele achtergrond te onderzoeken.

Mail me gerust: melanie@workmassage.nl. Je kunt natuurlijk ook reageren op deze blog, dat zou super zijn.

Ik wens alle lieve klanten, collega's, vrienden, familie en relaties een liefdevol 2023 toe. Tel je zegeningen en vier het samen:-).

 


Hartelijke groet,

Melanie Raaijmakers

Reactie plaatsen