Zelfzorg - tips om blij te tanken
25 oktober 2022 
in Blog

Zelfzorg - tips om blij te tanken

Ik wil het in deze blog graag met je hebben over zelfzorg. Dat we het zo weinig toepassen terwijl het zo dichtbij is, super goed werkt om gezond en blij te blijven en meestal niets kost!

Als zelfzorg (nog) niet vanzelfsprekend is.

Goed voor jezelf zorgen is helemaal niet zo vanzelfsprekend als het zou moeten zijn. Vaak zetten we belangen en verwachtingen van anderen voorop. Omdat ze dringend zijn, omdat we vinden dat we er aan moeten voldoen of uit medelijden (leven). Niks mis mee. Maar wanneer we onze eigen behoeften uitstellen, uitstellen en nog eens uitstellen omdat er altijd wel een verzoek na een verzoek volgt is het geen goede strategie. Je bent zelf nooit aan de beurt, of krijgt alleen de kruimels.

Gevolg is oververmoeidheid, ontevredenheid, kort lontje, vage klachten en op den duur een burn-out.

Innerlijke criticus

Waarom is het dan zo lastig? Het verschilt per opvoeding en cultuur hoe je geleerd hebt om voor jezelf te zorgen. Fysiek, mentaal en emotioneel. Mag je tijd nemen voor jezelf? Heb je daar rituelen bij? Krijgt het een plek in je dagelijks leven?

In onze cultuur krijg je vaak meer waardering wanneer je almaar door gaat. Je werkt hard en bent nuttig bezig. Als we dat niet doen voelen we ons nutteloos en onvoldaan. Onwennig om zomaar tevreden te zijn zonder er hard voor te werken, dan zal er wel iets niet kloppen? Wie ben ik om zomaar even te lanterfanteren en compleet happy te zijn? Heb ik dat verdiend?

Onze innerlijke criticus is er goed in ons op te jagen om door te gaan. “Juist nu doorpakken, je bent zo goed bezig. Je krijgt zoveel waardering en je kunt anderen toch niet in de steek laten? Wat ben je nu voor moeder/vader/partner/kind/collega als je niet steeds klaar staat voor de ander? Die heeft het veel moeilijker dan jij. Dus niet zo egoïstisch. Eerst dit afmaken en dan kun je straks” …… etc. Je eigen ruimte innemen kan egoïstisch en onwennig voelen. Je denkt dat jouw tijd nog wel komt als je omgeving je even niet nodig heeft. Keep on dreaming…die komt niet. Die creëer je.

Eerlijkheid gebied mij te zegen dat ik het ook lastig vind. In drukke tijden is het makkelijk mezelf te verliezen in de agenda en alle dingen die verwacht worden, hoe leuk ze ook zijn. Het is een hele kunst om dagelijks momenten van rust in te bouwen om te voelen hoe het met me gaat. Bij het opstaan eerst eens even lekker uitrekken. Dan bedenken wat ik uit de dag wil halen en vooral hoe ik wil werken. Mezelf niet opjagen maar met rust en plezier werken. Kan ook. Mijn telefoon uitzetten wanneer ik geconcentreerd wil werken. Een wandeling tussen de middag inplannen (een hond helpt wel die moet gewoon uit). Een kop warme chocomel drinken, in mijn dagboek schrijven, een vriendin bellen en soms lekker stoom afblazen. Sporten of knuffelen op de bank en morgen weer verder.

Wat levert zelfzorg op?

Het rennen van de ene naar de andere afspraak kan een gevoel van efficiëntie geven maar energie is niet eindeloos. Wanneer je 10 minuten ontspant en met je aandacht bij jezelf bent kan dat van alles opleveren (zittend of lopend):

  • Spieren ontspannen die je niet hoeft te gebruiken.
  • Even diep ademhalen.
  • Je lijf en hersenen voorzien van zuurstof.
  • Voelen wat je nodig hebt.
  • Nieuwe energie op doen.
  • Je prioriteiten checken ipv brandjes blussen (zijn ze wel van jou?).
  • Een situatie vanuit rust bekijken en evt. bijsturen.
  • Bedenken hoe je jouw dag betekenis geeft voor jezelf en anderen.
  • Terugkijken op de dag en beseffen waar je dankbaar voor bent.
  • Uitzoomen naar the big picture, waar doe je het allemaal voor en heb je een stapje vooruit gezet die dag?

Ander label

Als je ook af en toe last hebt van een innerlijke criticus die je aanspoort maar door te gaan probeer dan te kijken hoe je zelfzorg labelt. Als egoïstisch, tijd verdoen of nutteloos? Misschien kun je nu een ander label gebruiken. Zoals opladen, bijtanken, me-time of welk woord ook voor je werkt. Dit geeft een andere energie en is de eerste stap voor zelfzorg en zelf liefde.

Want je bent geweldig en we willen zo lang mogelijk van je genieten! Als jij het beste uit jezelf kunt halen heeft iedereen daar profijt van.

Wat kun je vandaag doen aan zelfzorg? Even tijd nemen voor je lunch? Een wandeling maken, misschien nee zeggen tegen een verzoek of samen een oplossing vinden, iets vroeger naar bed, of een boek lezen. Iets doen wat je leuk vind, wat energie geeft? En reflecteer bijvoorbeeld over een van de vragen hierboven.

Workshop Body & Mind

Vorige week gaf ik een workshop bij een klant van 1 uurtje. Leuk en effectief. We hebben aan onze mentale veerkracht gewerkt en onze fysieke balans. Tijd voor reflectie én om samen te lachten. Iedereen kreeg er energie van en de zelfzorgtips zijn dagelijks toe te passen. Dat zouden we met regelmaat kunnen inplannen naast de workstoelmassages

Super leuk om dat te begeleiden! Is dit ook iets voor jou op het werk? Neem dan gerust contact met me op: melanie@workmassage.nl.

Blijtanken

Bekijk dit filmpje even om een goede start te maken 😊.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=q_dbxDGZpl0&feature=youtu.beReactie plaatsen