Goede voornemens en nu? De 6 stadia van gedragsverandering geven inzicht.
13 januari 2014 
in Blog

Goede voornemens en nu? De 6 stadia van gedragsverandering geven inzicht.

Veel mensen willen op 1 januari stoppen met roken. Ongeveer 15% is na een jaar nog steeds gestopt en 2% stopt voor het leven. Dat zijn teleurstellende cijfers. Wat is dat toch met goede voornemens. Waarom zijn ze zo lastig vol te houden?

Toen ik 28 was ben ik in 1x gestopt met roken. Dat lukte nadat ik het boek van Allen Carr gelezen had, mijn beste vriendin al was gestopt en ik misselijk was van alle sigaretten en drank tijdens een vakantie op Curacao. Voor die tijd lachte ik om plaatjes met vieze longen en gooide steevast alle krantenknipsels weg die mijn moeder me stuurde over de schadelijke gevolgen van roken. Ik behoor gelukkig nog steeds tot de 2% ex-rokers die nog steeds niet rookt. Hoe komt dat?

Onlangs kwam ik een model tegen dat de 6 stadia van gedragsverandering weergeeft. Dat verklaart een boel, ik wil het graag met je delen. Twee Amerikaanse psychologen Prochaska en Di Clemente hebben dit ontdekt:

 Gedragsverandering   1.    Onbewust van gedrag
2.    Gaat nadenken
3.    Neemt een besluit
4.    Beginnen met ander gedrag
5.    Nieuw gedrag wordt gewoonte
6.    Terugval

Voordat je de eerste zichtbare actie zet heb je dus al 3 stadia doorlopen. Neem daar de tijd voor. Ik deed dat met het praten over stoppen met vrienden, het boek lezen en toen ik echt last had van mijn probleem nam ik pas het besluit. Je hebt dus tijd nodig om jezelf te overtuigen en aan het idee te wennen dat je straks een niet-roker bent. Of dezelfde leuke persoon maar dan met een paar kilootjes minder die niet hijgt bovenaan de trap.

Besluit elke dag opnieuw te stoppen met roken / snoepen, telkens weer. Natuurlijk zijn er momenten dat je het moeilijk krijgt. Afleiding zoals sporten of iemand bellen helpt echt. Of het vermijden van situaties waarin je het moeilijk krijgt. De terugval momenten van hunkering horen bij je proces van gedragsverandering. Daar hoef je niet van te schrikken. Je besluit gewoon elk moment opnieuw dat je je voornemen blijft uitvoeren.

Ik wil niet bagatelliseren dat het altijd gemakkelijk is want ook onze hersenen spelen een grote rol bij verslaving. De ene persoon is er gevoeliger voor dan de ander. Daarom zou ik je willen aanraden het niet alleen te doen. Zoek lotgenoten op en steun elkaar. Zij weten precies wat je door maakt en wat valkuilen zijn. Als je je gesteund en gesterkt voelt door je omgeving is de kans groter dat het je lukt. Wat ook helpt is er een nieuwe gewoonte voor in de plaats te nemen die gezonder is. Bedenk je vooral wat het je allemaal gaat opleveren wanneer je gestopt bent met ongewenste gewoonte of gestart bent met je gewenste gedrag. Beloning!

Ben lief voor jezelf en pamper je lichaam als beloning. Neem een warm bad, boek een massage, spreek af in de sauna of maak een mooie wandeling in de veel te warme tijd voor het jaar:-) Hou vol en veel succes!

Reactie plaatsen