Ont-moeten in 3 stappen
27 maart 2023 
in Blog

Ont-moeten in 3 stappen

Ont-moeten gaat soms tegen je dagelijkse ritme, gewoontes en opvattingen in. Daarom is het makkelijker gezegd dan gedaan. Schuldgevoel dat je even niet productief of nuttig bezig bent. Dat je tijd verknoeit of misschien iemand laat wachten, schandalig. Fysieke onrust omdat je in actie wilt komen terwijl je eigenlijk wilt ontspannen. We lopen leeg als we niet regelmatig opladen.

Nu Adinda de dagelijkse leiding van WorkMassage heeft overgenomen (wat ze geweldig doet) heb ik mijn handen vrij. Ik heb allerlei plannen en toch wil ik eerst de tijd nemen om bewust van deze periode te genieten. Ongevraagd kom ik allerlei aannames en pretbedervers tegen. Gelukkig lukt het steeds beter. Wat ik gedaan heb werkt misschien ook voor jou……

Licence to chill….

In mijn hoofd is het onrustig. Daarom heb ik eens opgeschreven wat ik allemaal moet van mezelf: 2 pagina's van mijn dagboek vol! Dat varieert van een boek schrijven, storytelling leren, mezelf blijven ontwikkelen, een ademsessie meemaken, wandeltochten maken, mijn moeder vaker bezoeken, maatschappelijk bijdragen, koken, Spaans leren, mezelf leuk stylen, de poes knuffelen, de tuin aanpakken, kleding naar de kringloop brengen, een lieve partner en vriendin zijn, etc. etc. Hele legitieme dingen. Het zijn verwachtingen die ik van mezelf heb omdat ze passen in mijn zelfbeeld. Toch kan het wel even wachten. Wat nou als ik even niet die pro-actieve ondernemer ben maar gewoonweg alleen doe waar ik zin in heb? Wat minder sociaal en kieskeurig waar ik tijd en energie in stop? Komt er dan nog wel wat van de grond en hoe erg is dat? Ben ik dan nog blij met mezelf? Het antwoord is ja. Gelukkig! Ik had het er met anderen over en toen zei een goede vriend: Je hebt jezelf een licence to chill gegeven! Afkicken dus....:-).

De praktijk in 3 stappen

Stap 1: Onderzoek door schrijven

Misschien helpt het jou ook om een lijst te maken van alles wat je tegen jezelf zegt dat moet gebeuren. Neem er gerust 10 minuten voor en blijf onafgebroken schrijven.

Daarna schift je dingen die je echt wil en dingen die anderen zouden willen van jou. Wil je daaraan tegemoet komen, zit daar ruimte voor onderhandeling in of zet je er een streep door?

Schijf vervolgens op hoe je jezelf ziet en waar je aan wilt voldoen. Waar kom je in de knel met je zelfbeeld als je gaat doen wat je hart je ingeeft? Ben je dan egoïstisch, lui of minder sociaal? Klopt dat echt of kun je nuanceren? Krijg je een licence to chill van jezelf?

Stap 2. Maak een plan

Als het antwoord JA is Spreek met jezelf concrete ont-moet momenten af waarbij er ruimte is om op dat moment te bepalen wat je zou willen met die tijd die helemaal van jou is. Hang een bordje op de deur of trek er op uit. Zet je telefoon op stil en wacht wat er in je op komt. Dat is super waardevolle tijd. Je kunt nu je batterij opladen. Als je dat niet zelf doet wie dan wel?

Stap 3: Communiceer hier over

Nu je jezelf bewust toestemming hebt gegeven is het handig dat je omgeving dat ook weet. De kans dat ze dit telephatisch waarnemen is erg klein. Maak zelf ruimte of overleg wanneer je jouw ont-moeten tijd kunt plannen. Misschien is het aanstekelijk en verschijnt er een kalender op de koelkast wie wanneer aan de beurt is of maak je andere afspraken met collega's.


Ik vind het best confronterend dat ik genoeg ruimte heb maar die te weinig echt gepakt heb. En dat zit gewoon tussen mijn oren, niemand die zegt dat het niet kan. Ik heb juist vrienden nodig die me een zetje geven, hup ga die wandeltocht maken die je zo graag wil doen. Goede vrienden hebben het beste met je voor en kunnen helpen.

Ik schrijf deze blog op maandag ochtend in bed. De achterkant kan omhoog en zo zit ik rechtop met de laptop op schoot en de kat aan mijn voeten. Het 2e kopje koffie staat naast me en alles rolt er zo uit. Je kent dat vast ook wel. Op het juiste moment gaat alles moeiteloos. Vertrouw er maar op  .

WorkMassage

Wil je nu toch iets combineren? Dan kun je een WorkMassage op je werkplek boeken. Ontspannen en opladen terwijl je spieren worden losgemaakt. Echt een momentje voor jezelf waar je fysiek en mentaal van opknapt. Bijvoorbeeld voor secretaresse dag of de hele afdeling? We hebben masseurs door het hele land dus altijd wel iemand in de buurt. Check onze website.


Reactie plaatsen