Spring eens wat vaker op oranje
21 juni 2023 
in Blog

Spring eens wat vaker op oranje

Het leven is soms net een stoplicht. Groen is gas geven, rood is stoppen. Oranje is de wereld daar tussenin. De wereld van bewuste keuzes maken. Van even ontspannen. Wie regelmatig op oranje springt is beter in staat de eigen koers te behouden.

Oranje

Oranje is een pauzemoment. En deze momenten zijn schaars. Pauzes worden overal tussenuit gehaald. De pauze tussen wakker worden, je uitrekken en de dag beginnen. De pauze tussen 2 vergaderingen in. De pauze om even je benen te strekken of te gaan lunchen. De pauze om te herstellen van een vervelend telefoontje. Pauzetijd die we weggeven aan mails checken en onze telefoonberichten. Wanneer doen we nog even niets? Tijd voor onszelf en voor bezinning is een sluitpost geworden, een luxe product.

Pauzeweerstand

Het nemen van een pauze kan weerstand oproepen. “Nu even niet, ik ben net zo lekker bezig. Straks rust ik wel uit”. Ijdele hoop is want straks dient zich een nieuwe uitdaging aan. Sommige mensen kunnen zelfs in paniek raken bij de gedachte aan een pauze. "Tijdverlies"! Maar is dat ook zo?

We weten eigenlijk best dat tussendoor pauzeren de enige manier is om op te laden. We zijn geen machines die alsmaar door kunnen gaan en even productief blijven. Zelfs een apparaat moet regelmatig aan de lader! Als we altijd “aan” staan voelen we niet meer wat belangrijk is voor ons. We worden overspoelt door de waan van de dag en rennen van afspraak naar afspraak. De hele dag reageren we op de buitenwereld en het beroep dat op ons gedaan wordt. Hierbij vergeten we ons af te vragen wat we zelf eigenlijk willen. Een pauzemoment is ook een keuzemoment. Ga ik linksaf of rechtsaf? Doorgaan of stoppen?

Zonder pauzes gaan we op de automatische piloot. Een perfect recept om leeg te lopen. Niet meteen, dat kan jaren duren. Inspiratie, innerlijke motivatie, plezier en creativiteit lekt langzaam weg. Of je humeur krijgt de vorm van een kort lontje.


Op koers

Om te ontdekken waar je energie van krijgt, wat je verlangens zijn en of je toekomt aan wat belangrijk voor je is heb je regelmatig pauzetijd nodig. Ook al is het maar 5 minuten per dag (liefst meer maar het is een start). Hoe zou het zijn om dagelijks momenten te creëren waarbij je bewust je aandacht op jezelf richt in plaats van de buitenwereld? Jezelf vragen stellen op een rustig moment en voelen wat er in je opkomt is een vaardigheid die je kunt leren. En komt er niets in je op dan is het ook goed. Probeer maar gewoon even te vertragen, dat alleen al werkt ontspannend. Misschien mediteer je wel, of ga je regelmatig aan de wandel. Mijmer je tijdens het hardlopen of onder de douche. Hoe bouw jij het liefste pauzetijd in?

TIP: Intentie van de dag

Het kan helpen om bij het opstaan 's morgens een intentie van de dag uit te spreken. HOE wil jij de dag door? Met je intentie stuur je hoe je je wilt voelen terwijl je de agenda uitvoert. Ga je een spannende presentatie geven dan kan je intentie nieuwsgierigheid zijn. Stress wordt dan eerder gezonde spanning zonder faalangst want je bent nieuwsgierig naar wat je gaat leren die dag. Heb je veel regeltaken neem je dan voor dit in alle rust te doen, stuk voor stuk. Als je ergens geen zin in hebt ga op zoek naar waar je plezier uit kunt halen. Een wandeling tussendoor, iemand bellen of bedenken wat je gaat koken. Je hebt niet altijd invloed op externe dingen maar wel HOE je ze tegemoet treedt. Tijdens je pauzemomenten check je hoe het met de uitvoering van je intentie gaat. Soms lukt het beter dan de andere keer en dat is ok.

We wensen je veel ontspanning en inspiratie toe deze zomer!

TIP: Onze WorkMassages en Workshops helpen je balans te houden tussen groen en rood. Wil jij ook wat vaker oranje? Het is niet voor niets onze bedrijfskleur. We komen graag langs. Op structurele basis of bijvoorbeeld tijdens de Nationale Vitaliteitsweek van 25 t/m 29 september.


Reactie plaatsen