Oorzaken en remedies bij rugklachten en werkstress
12 november 2014 

Oorzaken en remedies bij rugklachten en werkstress

Volgens cijfers blijkt dat 60-90% van de mensen wel een last heeft van rugpijn. In de meeste gevallen kan de oorzaak niet met zekerheid vastgesteld worden. Wel is bekend dat stress een negatief effect heeft op herstel. Ontspanning en beweging hebben juist een positief effect.

In de praktijk komen de masseurs van WorkMassage veel mensen tegen die aangeven rugpijn te krijgen door:

  • Een verkeerde werkhouding. Hierbij hang je naar achteren waardoor er een bolling in de onderrug ontstaat (in je rug hangen) en een holling in je nek om te compenseren. Dit geeft overbelasting op 2 punten van de wervelkolom en dus je spieren.
  • Het niet evenredig belasten van je lichaam. Bijvoorbeeld kinderen dragen altijd op dezelfde arm of heup, een zware tas over je schouder dragen of schuin zitten achter je computer.
  • Weinig slaap kan leiden tot vermoeidheid waardoor je in elkaar gaat zitten ipv rechtop. Wanneer je je rug strekt en je je voorstelt dat je door een denkbeeldig touwtje aan je kruin omhoog wordt getrokken zit je perfect rechtop met je borst vooruit en ontspannen schouders.
  • Lange autoritten maken of lang in dezelfde houding werken zonder afwisseling. Lees ons artikel over file fitness.
  • Wanneer je stress ervaart gaan spieren zich aanspannen zonder dat je er erg in hebt. Dit is om je klaar te maken voor een vecht- of vluchtreactie. De ene persoon voelt het altijd in zijn nek, de ander krijgt last van schouders of onderrug. Soms juist op wat zwakkere plekken of waar eerder een blessure is geweest. Zo heeft je lichaam een patroon om spanning vast te houden. Tijdens een massage leer je je eigen patroon goed kennen. Je herkent de plekken en de mate van gespannenheid die je terug kunt voeren op je dagelijks leven. Je lichaam fungeert dan als een instrument en helpt aan te geven wat er nodig is.


Een verkeerde werkhouding zorgt voor overbelasting van spieren en de wervelkolom.


In deze kathouding maak je je rug afwisselend hol en bol, dit zorgt voor meer soepelheid.


Deze oefeningen kun je liggend op bed of op een matje doen om je onderrug soepel te maken. Breng je knieën naar je borst en laat ze dan opzij zakken. Houd je armen aan de grond bij alle oefeningen.

Een goed onderhoud van je lichaam is belangrijk om klachten voor te zijn. Laat de masseurs van WorkMassage je hierbij helpen en bel voor een proefmassage: 020 – 612 32 85 of mail: info@workmassage.nl. Masseurs in heel Nederland.

Reactie plaatsen