5 Tips tegen spierpijn
21 april 2015 
in Blog

5 Tips tegen spierpijn

Ben je bezig met het slepen van aarde, het verpotten van planten of het verwijderen van onkruid? Heb je een boot die onderhoud nodig heeft voor het vaarseizoen begint? Heb je een schuurtje dat een nieuwe lik verf nodig heeft of misschien heb je de voorjaarsschoonmaak net achter de rug? Dat zijn typisch van die klusjes die je niet dagelijks doet. Je spieren zijn deze tijdelijke belasting niet gewend en ja… dan krijg je spierpijn. Fijn he, dat je die spieren hebt:-).

Verzuring treedt op wanneer er niet voldoende zuurstof door je lichaam wordt gepomt tijdens een flinke inspanning. Door zuurstoftekort ontstaat melkzuur, een afvalproduct dat vrij komt bij het vormen van energie. Wanneer dit melkzuur niet direct wordt afgevoerd voel je spierpijn. Er kunnen ook kleine scheurtjes in spieren ontstaan door krachtsinspanning. Hier zijn enkele tips om spierpijn te verlichten.

1. Beweging
Wanneer je na een intense inspanning neerploft op de bank en je niet meer verroert wordt spierpijn erger. Een rustige inspanning bevordert de bloedsomploop en daarmee het herstel van spieren. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling.
2. Strekken
Het rustig strekken van pijnlijke spieren zorgt voor een eerder herstel van spieren. Forceer niet en hou elke strekbeweging ongeveer 10 seconden vast. Schudt daarna de spier los en varieer dan van oefening. Blijf goed doorademen tijdens het strekken.
3. Warmte
Een warm bad of warme douche helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en een betere bloedcirculatie. Hierdoor herstellen spieren sneller.
4. Massage
Sporters weten dit al een tijdje: massage bevordert het herstel van je lichaam en dus ook je spieren. Het kneden van spieren zorgt voor een betere bloeddoorstroming en afvoer van afvalstoffen. Boek een WorkMassage op je werk of zoek een masseur in je buurt via Massage.nl. Heeft iemand je geholpen met klussen die nu spierpijn heeft? Geef dan een Massagebon kado:-).
5. Magnesium
Magnesium is een mineraal dat een rol speelt bij het soepel houden van spieren. Het is nodig bij de overdracht van prikkels uit het zenuwcentrum naar de spieren en vooal: het helpt bij de afvoer van melkzuur. Een tekort aan magnesium kan spierkramp veroorzaken. Magnesium zit o.a. in in bruin brood, groene groente, tomaat, banaan, framboos, avocado, sojaproducten en pijnboompitten. Kijk hier voor meer producten met een verhoogde concentratie magnesium.

Reactie plaatsen