Afkicken voor een ultieme vakantie
15 juli 2016 
in Blog

Afkicken voor een ultieme vakantie

Veel mensen worden ziek tijdens hun vakantie.

Je lichaam staat nog in de survival-stand van de dagelijkse stress en blijft adrenaline en cortisol aanmaken ook al lig jij ergens op een strand te bakken. Uit gewoonte. Deze hormonen worden niet snel afgebroken en zo treden er stoornissen op in je systeem. Hier kun je letterlijk ziek van worden. Afkicken dus!

Het is bekend dat stress een vernauwende werking heeft.

Je bent alleen gefocust op de aanleiding die stress veroorzaakt en reageert daarop met een vlucht- of vechtreactie of je verstart. Fysiek gebeurt er van alles in je lichaam, daarover een andere keer meer. Wanneer je lichaam vol zit met stresshormonen zullen andere prikkels minder opvallen. Hoe kick je af van stresshormonen en blijf je gezond tijdens je vakantie?

1. Vertraag je leefritme
Al voordat je op vakantie gaat. Probeer werk af te ronden of tijdig over te dragen. Overschat jezelf niet, voor je het weet loop je toch over. Zorg dat je tijd hebt om je voor te bereiden op de reis. Geniet van de voorpret en misschien kun je al visualiseren dat je er bent. Dat weekt je losser van de dagelijkse dingen en bereid je voor op deze overgang.

2. Zorg voor voldoende nachtrust
Spreek met jezelf een tijd af hoe laat je stopt met alle activiteiten ongeacht hoe ver je bent. Morgen weer een dag. Ga op tijd naar bed zodat je de volgende dag fris begint. Neem oordoppen mee op reis:-).

3. Beweeg elke dag
Om stress je lichaam uit te krijgen is sporten of wandelen een super goede manier. Je maakt niet alleen je hoofd leeg maar stresshormonen kunnen zo afgevoerd worden. Word bewuster van je lichaam en de kracht die het heeft. Voel je spieren en volg je ademhaling. Je focus ligt nu helemaal bij jezelf.

4. Gebruik je zintuigen
Wanneer je steeds meer vertraagt zul je merken dat informatie via je zintuigen meer ruimte krijgt. Je geniet van de natuur om je heen, de geur van bloemen, de smaak van eten of het gevoel in muziek komt echt bij je binnen. Je krijgt meer oog voor de grappige kant van het leven, je wordt zorgelozer. Het bekende vakantie-gevoel van laat de boel maar waaien is super gezond voor je systeem en nog plezierig ook.

Hele fijne zomer gewenst met veel vertraging en plezier!

Reactie plaatsen