5 Tips om gezond te blijven in tijden van stress
24 oktober 2012 

5 Tips om gezond te blijven in tijden van stress

Wanneer er veel gebeurd in je leven, hoe leuk of vervelend het ook is, het zorgt voor stress. Positieve stress geeft energie terwijl negatieve stress je gezondheid aantast. Toch is het in beide gevallen zwaar voor lichaam en geest. Adrenaline houdt je op de been maar dit kun je niet onbeperkt vol houden. Stress zorgt altijd voor vernauwing. Je spieren spannen aan, je ademhaling wordt oppervlakkig, je reageert snel en abrubt of slaapt slecht. Iedereen reageert anders op stress. Ook de oorzaken voor stress zijn niet bij iedereen gelijk. Waar de een in de stress raakt bij het idee van een rugzak vakantie door Nepal zal de ander niet kunnen wachten tot het zo ver is Wat wel werkt zijn de volgende tips;

1. Zorg voor voldoende rust. Hoewel je in spannende dagen soms moeilijker in slaap valt of doorslaapt rust je toch uit door te liggen. Schrijf op wat je nog wilt doen en probeer je geest af te leiden van een maalstroom. Er zijn verschillende ontspanningsoefeningen op internet te vinden die je kunt doen. Dit filmpje van youtube duurt slechts 1 minuut en is leuk & effectief.
Klik hier voor het filmpje

2. Blijf goed en gezond eten. Wanneer je moe bent grijp je eerder naar zoete snacks die energie geven. Dit werkt maar heel tijdelijk en je bloedsuikerspiegel gaat er flink van schommelen wat je nog vermoeider maakt. Regelmatig eten geeft je lichaam energie de hele dag door. Sla geen maaltijd over. Ontbijt met veel eiwitten, kook voor een paar dagen, laat boodschappen op je werk bezorgen, snoeptomaatjes, worteltjes of ontbijtkoek geven een lekkere byte voor tussendoor.
Check http://www.voedingscentrum.nl voor snelle en voedzame recepten.

3. Blijf in beweging. Stresshormonen stapelen zich op in je lichaam. Daarnaast zit je hoofd vol met gedachten. Tijd voor fysieke actie om lichaam en geest in balans te brengen. Lekker zweten doet je weer herinneren dat je een lichaam hebt. Wanneer je je spieren aan het werk zet voel je je daarna een stuk beter. Ook brengt beweging (liefst in de buitenlucht) je meer in het hier en nu waardoor je geest kalmeert. Lunchwandelen (neem een bedrijfspoedel), op de fiets naar de supermarkt, een bushalte eerder uitstappen of lekker dansen? Beweeg minimaal 30 minuten per dag.

Doe doe de beweegtest.

4. Doe iets leuks met anderen. Sociale contacten zijn goed voor je gezondheid, echt waar! Als je stress ervaart kun je de neiging krijgen om je af te zonderen. Niet doen. Wat je ook uit vriendschap haalt: plezier, avontuur, inzichten, steun, een luisterend oor of gewoon even samen eten werkt vitaliserend voor jou en de ander. Ben je net verhuisd of wil je nieuwe vrienden maken, ga dan eens naar een locale fanclub. Dit is geen geintje, fanclubs bestaan overal in Nederland en het buitenland. Belangeloos komen mensen een uurtje per week samen om positieve energie te delen en elkaar te steunen ofwel: spiegelogie te beoefenen.
Check hier de website van spiegoloog Willem de Ridder.

5.  Blijf voor ogen houden waarvoor je het allemaal doet. Dit geeft je de kracht en inspiratie om door te gaan. Weet wat je wilt bereiken of wat echt belangrijk voor je is. Hoe groot of juist klein je wensen ook zijn. Je kunt behoorlijk druk zijn met dingen die anderen van je verlangen maar is dat ook goed voor jou?  Prioriteiten stellen, je eigen behoeften echt belangrijk maken en blijven dromen zijn enkele ingredienten die je leven zin geven.

Bedenk elke avond 5 dingen van de dag waar je trots op bent of positief vindt.

Reactie plaatsen