Veerkracht in het kippenhok.
03 juni 2020 
in Blog

Veerkracht in het kippenhok.

Dit is een belangrijke tijd om aan onze veerkracht te werken.

Volgens TNO zal de werkdruk toenemen onder vaste medewerkers. Het aantal flexibele krachten is door de corona crisis is verminderd. Uit onderzoek blijkt dat het werkplezier van 7,5 is gedaald naar 6,3. Er zijn gelukkig ook talloze lichtpuntjes. Feit is dat veranderingen een beroep doen op onze veerkracht een aanpassingsvermogen.

Wat is veerkracht?

Veerkracht is de mate van mentale, fysieke en emotionele kracht die je hebt om met lastige situaties om te gaan. Tijdens zo’n situatie kun je uit balans raken. De tijd én kwaliteit van het terugveren zegt alles over je veerkracht.

Wanneer bouw je veerkracht op?

Veerkracht is net als een spaarrekening. Je bouwt het op in goede tijden. Veerkracht is ook vitaliteit. Je vitaliteit wordt bepaald door elementen als gezonde voeding, beweging, de rust die je inbouwt, je vriendschappen, het opdoen van positieve ervaringen, je vaardigheden ontwikkelen en daar plezier aan beleven. Maar ook het besef dat wat jij doet zin heeft en een bijdrage levert. Voor je naasten, de samenleving, of een ander doel dat je nastreeft. In onze workshops besteden we aandacht aan deze pijlers en hoe je die kunt vergroten.

Wanneer je je wiebelig voelt, onzeker, gefrustreerd, onveilig of uitgeput ben je je anker kwijt. Dit kan knagen aan je zelfvertrouwen, aan je vermogen om oplossingen te vinden of hulp in te schakelen. Je weet niet hoe je van dat nare gevoel af komt. Dit maakt angstig en kwetsbaar. Je veerkracht is onder de tafel gekropen en je wil er het liefst achteraan. Logisch en heel menselijk. Je bent op dat moment je stevigheid kwijt. Dat anker van zelfwaardering, moed, enthousiasme, innerlijke rust en levenslust. Hoe vind je dit weer terug?

Het leven is als een bootje op het water.

Je bent lekker aan het varen, nieuwe plekken aan het ontdekken en wilt even uitrusten. Je vindt een plek om je anker uit te gooien en ‘voor anker’ te gaan. Zo dobber je heerlijk rond.

Omdat alles regelmatig verandert komt er een kentering in het weer. De wind steekt op, donkere wolken drijven jouw kant op en de eerste spetters vallen naar beneden. De boot begint te schommelen en je drankje glijdt rinkelend van tafel. Snel breng je losse onderdelen in veiligheid. Je kijkt om je heen wat er nog meer moet gebeuren, houdt je portofoon paraat en wacht daarna de storm af in de veronderstelling dat je deze wel overleeft en eventuele schade kunt repareren.

Dat is veerkracht. Je hebt zelfvertrouwen, kunt inschatten hoe groot je invloed is en volgt een strategie van accuraat handelen en/of overgave. Je doet wat je kunt en hoopt op het beste, wetende dat je wat achter de hand hebt om eventuele schade te repareren.

We kunnen omstandigheden niet altijd sturen, aan onze veerkracht werken kan gelukkig wel. Tegenslag is nooit leuk maar een leven zonder is saai, onmogelijk en onwenselijk. Hoe zou je anders hebben geleerd wat je nu weet en kan? Door te accepteren dat tegenslag bij het leven hoort neem je meteen een grote stressor weg: je oordeel. Door lekker te varen, onderhoud aan de boot plegen, jezelf gezond te houden, leren over weersomstandigheden, veiligheid in acht te nemen, te bouwen aan ondersteunende relaties én dankbaar te zijn voor alles wat goed gaat vergrooten je je veerkracht voor barre tijden. Werk aan veerkracht op een manier die bij je past zodat het geen corvee is maar een prettige levensstijl. Grappig dat we voorspoed als heel normaal beschouwen terwijl tegenspoed ons wakker schudt. 😊.

Oefening : Iedere dag even voor anker gaan

Hoe roerig de omstandigheden ook zijn, je kunt altijd aan je innerlijke rust werken. Zo groeit je stabiliteit. De basis van veerkracht is dat je leert regelmatig ‘voor anker’ te gaan. Zoek een plek (in huis, buiten, op je werk) waar je even rustig kunt zitten zonder gestoord te worden. Ook al is het maar 5 minuten. Zet je telefoon uit, sluit je ogen uit en concentreer je op je ademhaling.

Adem in 5 tellen rustig in, houd dit een paar tellen vast en adem rustig in 5 tellen uit. Houdt je ademhaling even vast en adem weer in 5 tellen in. Gewoon dat. Na een paar minuten heb je je sympaticus (het zenuwstelsel dat paraat is bij stress) laten weten dat het kan ontspannen. Dit heeft direct effect op stresshormonen in je lichaam. Wanneer je merkt dat je er rustiger van wordt ben je gemotiveerd om dit vaker te doen. Bijvoorbeeld 2x per dag. Voordat je aan het werk gaat en voordat je gaat slapen.

Mijn ervaring als vitaliteitstrainer is dat deze simpele oefening voor bijna iedereen werkt. In het begin kan dit wat onwennig zijn. Je gedachten gaan alle kanten op. Dat geeft niks. Wanneer je dit merkt ga je gewoon terug met je gedachten naar je ademhaling. Zie het als een klein stukje opvoeding van je geest. Jij bent de baas en observeert je gedachten, je bént niet je gedachten. Gedachten gaan soms hun eigen gang en hoeven helemaal niet relevant te zijn. Het is soms net een kippenhok. In de ruimte tussen observatie en identificatie zit je kracht. Je vermogen om keuzes te maken en de regie over je leven te nemen. Dit zijn grote woorden maar ze beginnen klein en zijn binnen handbereik. Gewoon door regelmatig je anker uit te gooien stap je even uit de ratrace. Een dagelijkse kleine oefening die je kunt volhouden werkt het duurzaamst voor de lange termijn.

Mocht je meer willen weten over het vergroten van veerkracht voor jezelf of je team neem vrijblijvend contact met ons op. Het is onze missie zoveel mogelijk mensen hierbij te ondersteunen.

Daphne Fuchs
Door

Daphne Fuchs

op 04 Jun 2020

Wat heb je dit weer helder onder woorden gebracht Melanie en teruggebracht naar een eenvoudige oefening om stabiel te blijven in dit huidige kippenhok! Ik ga nu meteen even voor anker.

activity tracker
Door

activity tracker

op 08 May 2021

Activity trackers kunnen tegenwoordig met een "stress release" ook je stress en ademhaling meten. De tracker merkt het wanneer je hartslag omhoog gaat, zonder dat je aan het bewegen bent. Het apparaat stelt dan ademhalingsoefeningen voor om je stresslevel weer naar normaal te brengen.

Activity tracker
Door

Activity tracker

op 15 Nov 2021

Meer veerkracht in mijn leven behaal ik onder andere door het gebruik van mijn activitytracker. Door mijn hartslag en stressnotificaties in de gaten te houden zorg ik ervoor dat ik op het juiste moment rust neem. Daarnaast zorgen mijn dagelijkse doelen ervoor dat ik een veel bewustere levensstijl heb gekregen, wat mijn veerkracht enorm vergroot heeft.

Reactie plaatsen