Door wind, regen en dalende temperaturen worden veel mensen verkouden of grieperig. Het loont om in deze tijd aan je weerstand te werken. Deze stappen helpen je daarbij.
1. Vermijd stress
Het enige dat constant blijft is dat alles verandert. Dit levert vaak stress op. Stress is een patroon van reacties op ongewenste situaties of denkpatronen. We kunnen de gebeurtenissen om ons heen niet altijd veranderen maar onze reactie erop wel. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan maar toch kun je hierin veranderen. Om meer inzicht te krijgen in je eigen stresspatroon hebben we een training ontwikkeld om stress te herkennen, te reduceren en om te buigen. Hiermee vijzel je niet alleen je weerstand op maar ook je plezier:-) Bekijk hier ons aanbod.
2. Ontspanning
Voldoende nachtrust is essentieel voor je lichaam om te herstellen van de drukte overdag en op te laden. Vermoeidheid maakt je vatbaar voor invloeden van buitenaf. Uit onderzoek blijkt dat je in het weekeinde niet kunt bijslapen. Tekorten door de week stapelen zich op dus probeer regelmaat in je slaappatroon te houden. Ook ontspanning gedurende de dag is belangrijk. Denk aan een massage, de sauna, een warm bad of meditatie.
3. Gezonde voeding
Eet vooral veel seizoensgroente en fruit om je weerstand te verhogen. Ik ben begonnen met een ontbijt van havermoutpap met soyamelk. Voedzaam, vezelrijk en op smaak te brengen met kaneel, cacoupoeder of rozijnen. Een ontbijt van (soya) yoghurt met muesli en fruit heeft hetzelfde effect, je kunt er lang mee door.
Versterkers voor je immuunsysteem zitten vooral in rood fruit en verse gemberwortel.
4 . Beweging
We hebben de neiging om steeds minder te bewegen. Ik heb zelf ook minder zin om naar buiten te gaan met dit weer. De norm is 30 minuten bewegen per dag en minimaal 2x intensief per week. Dit kun je ook uit je dagelijkse leven halen. Meer lopen, de trap nemen, staand vergaderen, koffie halen voor de afdeling, lunchwandelen met een paraplu of kiezen voor een binnensport. Je huis uitmesten en flink stofzuigen kan ook tot zweten leiden:-)
5. Ventilatie
Ramen en deuren zijn veelal gesloten met guur weer. Zorg echter wel voor ventilatie zodat je genoeg zuurstof binnen krijgt en ziekte bacillen niet blijven hangen. Mensen steken elkaar makkelijk aan in benauwde ruimtes.