5 Tips tegen werkstress
09 november 2015 
in Blog

5 Tips tegen werkstress

Werkstress is een van de grootste factoren van ziekteverzuim.
We hopen dat deze tips je helpen om stress te verminderen. Stress is een patroon en werkt bij iedereen weer anders. Wat de ene persoon een uitdaging vindt is voor de ander juist stressvol.

1. Beoordeel jezelf niet zo negatief.
Wanneer je stress hebt zijn meer dan 80% van je gedachten negatief. Je voldoet niet aan je verwachtingen of die van anderen. Je zet jezelf onder druk toch de deadline te halen. Je hebt forse kritiek op je eigen functioneren. Je twijfelt aan je kunnen. Je zelfvertrouwen vermindert. Je energie neemt af en soms zie je geen uitweg meer. STOP. Deze gedachten brengen je in mineur. Hoe zou je een goede vriend adviseren in deze situatie? Voor anderen ben je vaak milder dan voor jezelf. Wat heb jij nodig? Het kan toch niet de bedoeling zijn dat jij opbrandt doordat je je in allerlei bochten wringt?

2. Wees realistisch.
Het enige constante in het leven is dat alles verandert. Heb je je eerder een doel gesteld dan kan het best zijn dat gaandeweg bijstelling nodig is omdat dingen in de praktijk vaak anders lopen. Wees flexibel en eerlijk naar jezelf en anderen hier over. Dat is geen schande maar getuigd juist van wijsheid. Natuurwetten kun je nu eenmaal niet veranderen en ijzer niet met handen breken.

3. Gun jezelf rust.
In een stressperiode die langer dan 2 weken duurt kun je er van uit gaan dat je een prijs betaalt. Je levert in qua energie, humeur, concentratie, voedingspatroon, sociale contacten en/of vrijetijdsbesteding. Er komen steeds minder momenten om je op te laden. Je lichaam heeft herstel nodig. In de vorm van voldoende slaap, een massage, een gezonde maaltijd vol voedingsstoffen, een sauna bezoek of wat jou ook maar nieuwe energie geeft. Neem die rust.

4. Blijf bewegen.
Stresshormomen adrenaline en cortisol stapelen zich op in je lichaam. Door beweging is het makkelijker om ze af te voeren. Beweging maakt tevens de geest rustig. Een malende geest wordt afgeleid door fysieke inspanning. Je voelt je moe en voldaan na het sporten, heel anders dan na een dag hard werken. Ga in de pauze even naar buiten voor een frisse neus. Dat geeft ook gezondere afstand tot je werk dan een boterham achter je bureau.

5. Zoek inspirerend gezelschap op.
Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waar je het meeste tijd mee door brengt. Om uit een ratrace te komen kun je het beste bewust mensen opzoeken die je in een andere balans brengen. Waar je plezier mee hebt, die je inspirerend vind, waar je tot rust komt. Ze helpen je te relativeren zodat je weer “the big picture” krijgt. Dat waar het jou om gaat in het leven.
.
Extra tip: Wij weten uit ervaring dat wanneer je je laat masseren je lichaam en geest beter tot rust komen. Quality-time om je op te laden. Al is het maar een kwartiertje op de werkvloer. Is er al een stoelmasseur op jouw werk aanwezig? Schrijf je dan nog vandaag in! Ons inhuren kan ook, bel of mail ons gerust :-).

Reactie plaatsen