Werkdruk of moderne slavernij?
08 september 2016 
in Blog

Werkdruk of moderne slavernij?

Hoge werkdruk volhouden kan voelen als moderne slavernij.

Soms zitten we gevangen in onze gedachten over wat er allemaal moet. Waar we aan moeten voldoen. Wie we tegemoet willen komen. Welke verplichtingen we moeten accepteren. Het lijkt soms wel op moderne slavernij wat we onszelf opleggen.

Tijdens een Workmassage vertelde onlangs een medewerkers dat er een moment was dat ze even helemaal niets meer kon. Geschrokken van de overload aan werk en verwachtingen waar ze aan wilden voldoen. Soms is het eng om grenzen aan te geven of hulp te vragen. Wat zullen anderen van je denken? Dat je het niet aan kunt, of niet de juiste persoon bent? Ze heeft maanden thuis gezeten met hulp voor de huishouding en haarzelf. Haar lichaam ging “op slot” na een te lange tijd van overbelasting . Nu probeert ze met hulp weer langzaam terug te komen in haar werk ritme.

Op het werk is het best lastig om grenzen aan te geven

Je wilt niet onderdoen voor je collega’s. Niet op tijd stoppen omdat je s’avonds nog andere plannen hebt. Om te sporten, met vrienden af te spreken of lekker te luieren. Bijkomen van de dag. Wanneer je collega’s niet voor 19 uur naar huis gaan voel je je een “parttimer” als je om 17 uur vertrekt.

Wanneer je bijvoorbeeld promotie wilt maken en alle taken aanneemt die je bedeeld krijgt kan dit teveel worden. Uit angst dat je baas of collega’s denken dat je je werkt niet aankunt blijf je buffelen. En omdat je altijd makkelijk “ja”zegt is het raar om opeens te weigeren. Denk je.

Angst om negatief beoordeeld te worden gaat ver. Bijna iedereen kent het wel. Toch is het een aanname die niet altijd waar is. Wanneer iemand bijvoorbeeld werktijden bespreekbaar maakt zullen meer mensen kunnen aangeven ook wel eens eerder naar huis te willen. Of teveel werkdruk te ervaren op een andere manier. Hoe los je dat samen op? Een herverdeling, extra personeel of efficiënter samenwerken? Eerlijkheid kan je kwetsbaar maken maar het is de enige manier om tot een oplossing te komen. En het plezier in je werk te behouden.

Goed werkgeverschap

Een goede werkgever is uiteindelijk gebaat bij je eerlijkheid. Niemand zit er op te wachten dat jij opbrandt. overspannen wordt of erger, met een burn-out thuis zit. Dat is niet alleen veel duurder voor de werkgever maar het werk komt dan weer bij anderen terecht. Dus je helpt ook je collega’s. Een goede werkgever zou een sfeer kunnen helpen creëren waar gedacht wordt in oplossingen. Waar medewerkers zich vrij voelen om zich uit te spreken. Zodat moderne slavernij echt tot het verleden behoort.

Eigen verantwoordelijkheid

Je afhankelijk maken van anderen sluipt er ongemerkt in. Pas als een grens bereikt is gaan we nadenken waar we mee bezig zijn. Als je altijd maar moe of chagrijnig bent. Of gespannen, wachtend op bevestiging of goedkeuring. Als je eigenwaarde afhankelijk is van wat je bereikt in plaats van wie je bent. Dat je overal tegenop gaat zien, je kinderlijke vreugde en verwondering is platgetrapt. Als je je gevoel voor zingeving kwijt bent.

Tijd voor me-time

* Voel bij jezelf van welke mensen je blij wordt en welke (nu even) niet
* In welke taken ben je goed en hoe kun je daar verder in groeien?
* Welke activiteiten geven je rust of energie en hoe kun je daar meer tijd voor vrij maken?
* Wat kun je uitbesteden?
* Wie ga je inschakelen om hier over te praten en je bij de les te houden?
* Wat wil je leren?
* Neem jezelf serieus, net als je behoeften.

Zie jezelf eens als een bv.

Jouw bedrijf wil gezond blijven. Wil zich ontwikkelen. Wil misschien bijdragen aan een verbetering of vernieuwing in de wereld. Dit bedrijf wil de juiste mensen aantrekken om dat te verwezenlijken. De directeur moet uitgerust zijn om vooruit te denken i.p.v. vermoeid brandjes blussen. Daarom heb jij dingen uitbesteed die anderen veel beter kunnen zodat jij je met belangrijke zaken bezig kunt houden. Waar je heen wilt bijvoorbeeld, en met wie. De why van een onderneming is net zo belangrijk als de why van jezelf. Je gunt jezelf tijd om van gezond eten te genieten en beweegt regelmatig want daar blijf je gezond en creatief bij.

Laat je bijvoorbeeld regelmatig masseren want er is niets lekkerder dan even op de pauze-stand tijdens een drukke dag. Work hard, play harder. Bel voor de mogelijkheden.

Reactie plaatsen