De 3 valkuilen van een perfectionist die je wilt vermijden
18 november 2013 
in Blog

De 3 valkuilen van een perfectionist die je wilt vermijden

Een perfectionist stelt hoge eisen aan zichzelf. Vaak ligt de lat voor eigen werkzaamheden zelfs hoger dan voor anderen. Een perfectionist houdt van kwaliteit en doet het niet voor minder. Dat is een mooie eigenschap. Perfectionisme kan heel nuttig zijn als je er maar niet in door schiet Wanneer je een of meerdere valkuilen herkent kun je wellicht op zoek gaan naar een gezondere balans.

1. Plezier verliezen in je werk
Omdat het altijd beter kan is je werk nooit echt af. Waar de ene persoon een fles wijn open trekt ben jij nog lang niet tevreden. Als het punt van perfectie bijna bereikt is komt er een stemmetje in je hoofd dat zegt: “Ja maar het kan NOG beter!”. Dit kan je plezier aardig bederven. Zo kom je nooit op het punt dat je voldoening ervaart, jezelf een schouderklop geeft en trots kunt zijn. Beloning is belangrijk na gedane arbeid. Het motiveert, geeft je een goed gevoel over jezelf en zorgt er voor dat je taken volbrengt. Zonder deze balans loop je leeg.

2. Uit – of afstelgedrag vertonen
Door hoge eisen aan jezelf te stellen kan het gebeuren dat je niet snel aan iets begint. Je bent bang dat het toch nooit zo mooi wordt als je zou willen. Je leeft liever in de droom dat het een geweldig plan is maar dat je geen tijd hebt om het uit te voeren. Dit kan te maken hebben met faalangst. Waar ben je eigenlijk bang voor? Dat je niet goed genoeg bent? Zo mis je het plezier van leren en telkens een stapje verder komen. Fouten maken hoort daar bij.

3. Oververmoeid raken
Alsmaar doorgaan en bijschaven kan er voor zorgen dat je het niet meer los kunt laten en over vermoeid raakt. Je geest raakt leeg en je lichaam is moe. Je mist de energie van toen je er aan begon en de mijlpaal wanneer het nou eens echt af is. Naast het plezier verlies je nu ook je energie door misschien onrealistische verwachtingen?

Voor jou de uitdaging om te bedenken wanneer iets goed genoeg is voor jou. Nuance aanbrengen is belangrijk. Zo kun je je kwaliteiten inzetten voor de echt belangrijke dingen en kan de rest met wat minder aandacht en energie toch een prima resultaat opleveren. Mooi als je hier een goede balans in kunt vinden.
Het kan ook helpen om grote projecten op te delen in kleinere stappen en wanneer een kleine stap af is dit te vieren en er bij stil te staan. Geniet van je successen. Het is de kunst om te kijken naar wat er wel goed gaat.

Reactie plaatsen