Ben jij een echte stresskip of laat je dingen makkelijk van je af glijden?
Er zijn minimaal 10 valkuilen van alledaagse stress waar je makkelijk in kunt stappen. Stress is voor niemand hetzelfde. De ene persoon wordt helemaal blij van een drukke binnenstad met volle terrasjes en de ander wordt gek van de prikkels. We reageren allemaal verschillend op situaties. Ons karakter bepaalt voor een groot deel hoe we in situaties reageren. Tenslotte bepalen onze opvattingen of, en in welke mate iets stressvol voor ons is. Welke waarden en verwachtingen hebben we in het leven?
In mijn gratis e-book behandel ik uitgebreid welke 10 valkuilen er zijn. Onderaan dit bericht vind je een link om het e-book te downloaden. In dit artikel leg ik uit waarom het belangrijk is jezelf op dit gebied te kennen en onnodige stress te reduceren. Ik denk dat iedereen er wel iets in herkent, ik zeker:-). Ik kan soms echt een stresskip zijn als ik mezelf niet regelmatig reset. Voor mij is valkuil 3 er eentje die ik regelmatig tegen kom:-).
Wat is stress?
Wist je dat stress een patroon kan zijn?
Dan heb ik het niet over een eenmalige gebeurtenis waarbij je bijvoorbeeld moet uitwijken voor spookrijder op de verkeerde rijbaan waar je voor moet uitwijken. Dat geeft veel stress en maakt dat je ook snel kunt handelen met kloppend hart…
Nee, ik bedoel meer dagelijkse situaties waarbij je stress ervaart. Soms lijkt het of je geen keuze hebt en dat geeft een machteloos gevoel. Bijvoorbeeld dat je steeds ergens te laat aankomt. Je neemt je voor op tijd weg te gaan en onderweg neem je nog even de telefoon op, je beantwoord nog snel wat mails, je rekent niet op vertraging onderweg en zo is er altijd iets dat je van je doel afhoudt: op tijd komen.
Stel je hebt een deadline en je stelt je werkzaamheden zo lang uit dat je alles op het laatst moet doen. Stress! Je hebt geen tijd voor tegenvallers ingecalculeerd en het leven loopt immers vaak anders dan gedacht… Je hebt de spanning nodig om tot actie te komen maar er is altijd net te weinig tijd om het met plezier te kunnen doen.
Of je vind het lastig om mensen teleur te stellen. Als iemand je vraagt even te helpen of iets te doen zeg je niet snel nee. Je hebt een dienstverlenende instelling en bent daar best trots op want je krijgt ook veel voor elkaar. Anderen weten dat ook. Omdat ze op je rekenen vind je het lastig om assertief te zijn. Herkenbaar?
Stress is niemand vreemd en we krijgen het allemaal van verschillende dingen. Daarom bestaat er ook geen recept voor iedereen om stress te reduceren.
Karaktereigenschappen worden bij stress uitvergroot.
Wanneer je moe bent of niet lekker in je vel zit krijgen karaktereigenschappen vaak een scherper randje. Ken je dat?
- Iemand die vurig en actief is kan bij stress dominant of bazig zijn
- Iemand die rustig van aard is en een goede observator kan zich in tijden van stress helemaal in zichzelf opsluiten en onbereikbaar worden
- Ben je een teamplayer in goede tijden, bij stress kun je in de controle schieten en anderen te weinig vertrouwen geven
We zijn allemaal mensen en dat maakt het ook zo bijzonder om met elkaar te werken en te leven. Naar mate je je eigen “gebruiksaanwijzing” beter leert begrijpen kun je deze ook uitleggen aan anderen. Dan hoef je niet perse veel te veranderen maar laat je wel merken dat je ook wel eens scherpe randjes hebt. Vooral dan en dan.
Dit vraagt om compassie voor jezelf, je accepteert dat je niet perfect bent. Het maakt je menselijk en je geeft anderen de ruimte om ook eerlijker te worden. Zo helpen we elkaar. Stressvolle tijden zijn al niet leuk, als we ons tegen onszelf of naasten keren missen we de steun die we eigenlijk zo hard nodig hebben.
In mijn eBook behandel ik 10 karaktereigenschappen die stress opleveren. Lukt het je om met mildheid en compassie naar jezelf te kijken dan zul je merken dat je er steeds minder stress door ondervindt.
Stressless
In onze workshop StressLess besteden we dan ook tijd om allereerst bewust te worden van de signalen die je lichaam geeft in tijden van stress. Hoe herken je die? Ons systeem is heel creatief in het sturen van noodsignalen, dat is heel persoonlijk. Zoals je in bovenstaand filmpje kunt zien zijn er signalen die iedereen wel herkent. Je ademhaling wordt sneller en verplaatst zich uitsluitend hoog in je borst waardoor je lichaam te weinig zuurstof krijgt. Sommige mensen voelen een knoop in hun maag, gaan fronsen, worden humeurig, gaan anders eten, doen steeds minder leuke dingen, slapen slecht, kunnen zich slecht concentreren of zien geen hoofd- en bijzaken meer door de constante druk die ze voelen. Het houdt nooit op. Dan raakt je systeem overbelast en zit je in een vernauwde koker. Alles is aangespannen. Hierdoor krijg je weer klachten. Ga zo maar door. Als je eenmaal in de stress-spiraal zit zul je je daar eerst bewust van moeten worden om er uit te kunnen stappen.
De stress-spiraal is te doorbreken.
Als eerste door jezelf beter te kennen.
- wat zijn mijn valkuilen?
- welke stress signalen kan ik bij mezelf waarnemen?
- welke gedachten heb ik in tijden van stress?
- Waar ben ik bang voor?
Een patroon buig je niet zomaar om. Daar is tijd en oefening voor nodig. Als je daar meer handvatten voor wil hebben kun je de workshop StressLess volgen. We leggen in 2 uur tijd uit hoe dit patroon werkt en waar de sleutel zit. De workshop StressLess wordt incompany gegeven en helpt je om meer in balans te blijven in lastige momenten. Stress zal nooit verdwijnen, toch is er veel winst te behalen in de mate van stres die we ervaren wat meestal niet nodig is. Zonde van je energie, gezondheid en je humeur!
Wil je mijn eBook gratis downloaden om te zien of jij een van de 10 karaktereigenschappen hebt, Klik dan onderaan de homepage op de download button!
Laat weten welke valkuil jij vooral herkent, dan zien we vanzelf welke we kunnen uitroepen tot ultieme stressfactor:-).
Guillaume
op 16 Mar 2018