10 manieren om de vitaliteit van medewerkers te vergroten
01 september 2017 
in Blog

10 manieren om de vitaliteit van medewerkers te vergroten

Vitaliteit van medewerkers

De vitaliteit van medewerkers is een van de belangrijkste pijlers voor een gezonde onderneming. Voldoende inkomsten genereren is van vitaal belang om te kunnen voortbestaan. Gezondheid van medewerkers is dat in zekere zin ook. Personeel is het belangrijkste “kapitaal” van een onderneming.

Inzetbaarheid

Continuïteit en duurzame inzetbaarheid van van medewerkers is onmisbaar als het om personeelsplanning gaat. Een bedrijf dat afhankelijk is van een goed lopend productie proces of het verlenen van een uitstekende service kan niet zonder de kennis van vaste medewerkers. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor preventieve middelen. Waar men vroeger pas in actie kwam bij een hoog ziekteverzuim zijn er nu talloze manieren om dat te voorkomen.

En dat is niet voor niets. Preventie maatregelen voorkomen dat een bedrijf achterop raakt en de concurrentieslag mist. Een hoog uitvalpercentage vertraagt de productie, het vergroot de druk op de aanwezige medewerkers en is niet goed voor het werkklimaat.

Op de meeste HR-afdelingen is men druk bezig met het opstellen en uitvoeren van een vitaliteitsbeleid. Bestaande uit verschillende diensten die elkaar aanvullen en versterken.

10 Tips

Een rondgang bij onze vaste klanten levert de volgende inzichten op.

  1. Zorg voor een ergonomische werkplek. Laat deze ook opnieuw controleren bijvoorbeeld na een verhuizing. Leer medewerkers hun werkplek zelf te onderhouden. Zeker bij flex- of thuiswerkplekken.
  2. Zorg voor voldoende gezonde keuzes in de kantine. Leg fruit voor het grijpen op de afdeling of huur iemand in die gezonde smoothies maakt tijdens de pauze. Dat trekt de aandacht:-).
  3. Geef medewerkers inspraak in hun planning. Dit zal per persoon en vakgebied verschillen. Hoe strak de planningen ook zijn, enige invloed hierop zorgt meteen voor minder stress.
  4. Het betrekken van personeel bij het beleid zorgt voor een breder draagvlak. Vraag waar behoefte aan is en welke maatregelen zouden bijdragen. Doe iets met de adviezen.
  5. Beloon medewerkers en laat zien dat je hen waardeert. Een gemeend compliment geeft veel energie!
  6. Zorg voor voldoende licht, lucht en ruimte. Zowel fysiek op de werkplek als in de omgang met elkaar.
  7. Teams die goed presteren hebben altijd een positieve communicatie, zelfs als ze het oneens zijn met elkaar. Ze staan open voor elkaars meningen en houden het gezamenlijke doel in de gaten. Teams in concurrentiestrijd zijn meer op zichzelf gericht dan resultaten.
  8. Informeer medewerkers over de 6 pilaren die je vitaliteit bepalen. Dit kan door een korte workshop van ons te volgen:-). Leuk en leerzaam!
  9. Een stoelmassage is een welkom moment tijdens een drukke werkdag. Het zorgt niet alleen voor ontspanning en energie. De werkgever laat ook blijken dat het welzijn van iedereen belangrijk is.
  10. Laat mensen tijdens het weekeinde of vakantie zoveel mogelijk met rust. Niet bellen of niet mailen.

Stresshantering

Dit is een greep uit de antwoorden die we ontvingen. Er zijn nog talloze manieren te bedenken die bijdragen aan de gezondheid en goede werksfeer. Denk aan stresshantering. Stress is bij 80% de veroorzaker van ziekte en kwalen. Dan kun je nog zo’n mooie werkplek hebben of gezonde lunch, als de stress aanhoudt is dat heel ongezond.

Soms heb je geen invloed om de externe omstandigheden maar kun je toch met minder spanning en blijer je werk doen. Wil je weten hoe? Tijdens onze workshop Stresshantering leer je dat stress een patroon is en hoe je hier weer uit kunt komen. We beloven geen stressvrij leven maar wel een leven met bewustere keuzes waardoor je meer energie en plezier ervaart.

Bekijk hier of onze stoelmassages en workshops ook jouw medewerkers kunnen helpen vitaal te blijven.

Bekijk onze diensten.

Reactie plaatsen