In 5 stappen naar een succesvol vitaliteitsprogramma
05 september 2017 
in Blog

In 5 stappen naar een succesvol vitaliteitsprogramma

Vitaliteitsprogramma

We spreken regelmatig HR-managers die ons vragen mee te denken met het opzetten van een vitaliteitsprogramma. Zo ook de Gemeente Amsterdam waar we tevens enkele workshops hebben verzorgd. De opzet en aanpak van dit team vond ik zo bijzonder dat ik het graag met je deel. Wellicht iets om dit op jouw werk van de grond te krijgen?

WorkMassage verzorgt diverse workshops die de gezondheid en welzijn van medewerkers bevorderen. Denk aan stresshantering, ontspanning én vitaliteit. Dit zijn misschien ook relevante onderdelen voor jouw vitaliteitsprogramma.

Noodzaak

“Werkgevers moeten iets doen aan de vitaliteit van medewerkers” zegt Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit. Lees hier het hele artikel.

Maak mensen enthousiast

Vaak komen mensen op het onderwerp Vitaliteit af die er al actief mee bezig zijn op hun manier. Dat is fantastisch, deze groep mensen in geïnteresseerd en gemotiveerd om mee te doen.

Er zijn ook medewerkers die geholpen kunnen worden met een gezondere levensstijl. Informatie en stimulatie is belangrijk. Daarom is een geslaagde opzet laagdrempelig en gevarieerd. Mensen doen vaak onbewust meer aan hun gezondheid dan ze denken. Als ik vraag wie er iets leuks gedaan heeft afgelopen weekeinde steken altijd mensen hun hand op. Gelukkig maar! Plezier en iets met anderen doen zijn belangrijke factor is voor je gezondheid. Er is geen goed of fout, er zijn wel keuzes.

Maak een 5-stappenplan

Stap 1.
Vraag aan alle medewerkers wat ze graag doen in hun vrije tijd. Wat draagt nou bij aan hun gezondheid en welzijn? Vraag meteen aan welke informatie of activiteit behoefte is als het om hun gezondheid gaat. Op basis van deze informatie kun je beter aansluiten bij de behoefte van je collega’s.

Stap 2.
Vraag medewerkers meteen of ze zelf een korte workshop van bv. een uurtje over dat onderwerp wil verzorgen. Of het nu om dans, tai chi, meditatie, lunch wandelen of zingen gaat, het werkt verbindend en is daarom al goed voor ieders vitaliteit. Perfectie is hierbij geen einddoel.

Stap 3.
Bekijk welke onderwerpen nog meer kunnen bijdragen aan een breed en gevarieerd aanbod en zoek daar geschikte externe partijen bij. Denk aan massage, ergonomie, mindfullness, koken, voedingsadvies, humorworkshop, stresshantering, traploop wedstrijd, smooties maken etc.

Stap 4.
Communiceer het vitaliteitsprogramma tijdig binnen de organisatie via intranet, memo’s, posters en/of flyers. Natuurlijk zoemen de geruchten al rond aangezien sommige medewerkers in volle voorbereiding zijn voor hun workshop. Wanneer de Vitaliteitsdag, -week of -maand begint zorg voor een zichtbare start. Liefst plenair waarbij je de workshopgevers (in- en extern) uitnodigt er kort iets over te vertellen. Serveer er wat gezonds en lekkers bij.

Stap 5.
Maak het leuk. Bedenk een prijsvraag of vermeld het aantal calorieën op de traptreden die je verbrandt als je boven bent. Misschien ken je iemand die iets ludieks kan doen tijdens de kick-off. Lachen is gezond:-).

Evaluatie
Vraag na elke activiteit via een enquête formulier hoe medewerkers het vonden zodat je voor een volgende keer weet wat er mogelijk nog beter of anders kan. Wie weet is het begin ontstaan van een mooie traditie binnen jouw bedrijf.

Wij helpen graag met de invulling en uitvoering van succesvol vitaliteitsprogramma.

Neem vrijblijvend contact op.

Nicole
Door

Nicole

op 27 Sep 2017

Leuke foto ;-)

Reactie plaatsen