Gelukkige medewerkers zijn 20% productiever
16 september 2017 
in Blog

Gelukkige medewerkers zijn 20% productiever

Gelukkig medewerkers zijn 20% productiever.

Dit stond enige tijd geleden in de Volkskrant. Het artikel geeft tips over meer geluk op de werkvloer. Werkgevers en werknemers die samen naar een prettige werkervaring streven worden daar aantoonbaar beter van. Het instituut voor gelukseconomie aan de Erasmusuniversiteit doet daar onderzoek naar. De tips in een notendop:

1. Geef betekenis aan je werk

Wanneer je bedenkt hoe jouw activiteiten bijdragen aan het grotere doel van de onderneming krijg je daar meer voldoening van. Informatie van leiding gevenden over de invloed van jouw werk voor het geheel draagt daar aan bij. Daarnaast kun je zelf ook betekenis geven. Een schoonmaker kan denken: “Bah, alwees die vieze wc’s poetsen in het ziekenhuis.” Of beseffen dat een goede hygiëne bijdraagt aan een sneller herstel en het welzijn van patiënten.

2. Daag jezelf uit

Routine is onvermijdelijk in elk vak. Probeer toch zoveel mogelijk te variëren. Neem bijvooreeld een andere route of vervoersmiddel naar je werk. Begroet collega’s eens op een andere manier. Ga staand vergaderen of ga eens met een nieuwe collega lunchen. Bij het doorbreken van gewoonten komen gelukshormonen vrij en het maakt je hersenen alerter.

3. Maak iets af

Maak een lijst met taken die je wilt doen. Kies er dan altijd een paar uit die je ook echt af kunt maken die dag. Dit wegstrepen geeft een opgeruimd gevoel. Begin de dag aan de grootste of meest ingewikkelde klus, anders zie je er de hele dag tegenop. Bedenk hoe ver je daarmee wilt komen die dag. Je kunt een grote klus ook verdelen in stappen en die afvinken. Aan het einde van de werkdag bekijk je wat af is gerond en kun je tevredener naar huis. Morgen weer een dag.

4. Doe waar je goed in bent

Iedereen heeft verschillende vaardigheden die hem of haar makkelijk af gaan en je nog leuk vind ook. Waar de ene persoon liever nieuwe dingen ontwikkelt bewaakt de ander graag de kwaliteit van een bestaande dienst of product. Denk je meer in grote lijnen of heb je juist oog voor details? Organiseer je graag activiteiten of neem je liever deel? Laat mensen taken uitvoeren die ze het leukst vinden. Wanneer je kunt doen waar je goed in bent zal je productiviteit met 20% stijgen. Bedenk welke taken je beter kunt afstoten om gelukkiger te zijn. Wellicht is een ander er wel heel blij mee.

5. Help een ander

Uit onderzoek blijkt dat als we iets voor een ander doen dit ons zelf ook gelukkiger maakt. Je kunt kennis en ervaring delen, een kop koffie voor iemand halen. Mensen met elkaar verbinden die zo verder kunnen komen, een compliment geven etc. Zelfs een klein gebaar kan de positieve energie laten stromen. Jezelf zichtbaar maken en anderen aanspreken vergroot bovendien de onderlinge betrokkenheid. Gehoord en gezien worden is een van de meest belangrijke behoeften van een mens. Geef en ontvang:-).

-> Conclusie: Wanneer er oog is voor het welzijn en niet alleen voor de resultaten zal dit de betrokkenheid van medewerkers vergroten en daarmee het werkplezier. Als dit al 20% extra productiviteit oplevert kun je er niet meer om heen. Geluk is een pijler voor succes.

Onze WorkMassages dragen daar een steentje aan bij. Iemand die ontspannen is stelt prioriteiten, voelt beter aan wat er nodig is en heeft meer energie om taken uit te voeren. Dat geeft meer werkplezier.

Wil je weten wat stoelmassage voor jouw medewerkers kan doen? Bel of mail voor een vrijblijvende afspraak. www.workmassage.nl

geluk op de werkvloer - workmassage

Nicole Pancras
Door

Nicole Pancras

op 27 Sep 2017

Klopt helemaal! En ik ben blij dat ik hier ook een steentje aan bij kan dragen. Met veel plezier en voldoening geef ik stoelmassages via Workmassage.

Reactie plaatsen