Iedereen heeft een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen presteren. Positieve stress noem je dat. Bijvoorbeeld vlak voor een examen: je hartslag is verhoogd, je ademt sneller, je spieren zijn gespannen en je bent alert. Presies wat je nodig hebt om een prestatie te leveren. Daarna kun je uitrusten en komen lichaam en geest weer in balans.
Het kan ook zijn dat je stress nodig hebt om je goed te voelen. De fysieke kant van stress kan verslavend werken. Hormonen als adrenaline en cortisol geven die extra boost. Endorfine en dopamine breken deze stresshormonen af in rust toestand. Blijft rust uit dan kan je lichaam niet voldoende herstellen. Een stresspatroon went. Bij het ontbreken van een deadline word je rusteloos. Je project is af maar altijd voor verbetering vatbaar. Schuldgevoel treedt op als je de teugels laat vieren. Extra tijd wordt opgevuld met nog meer klusjes. Helaas schieten sport, ontspanning en sociale contacten er steeds vaker bij in. Je eet ongezonder en piekert je door de nacht heen. Herken je hier iets van?
Zo doorbreek je het patroon!
1. Herkennen De enige die kan beoordelen of je teveel stress ervaart (en er iets aan kan doen) ben jij zelf. Stel jezelf vragen. Wat probeer je te bereiken of te voorkomen? Kun je de signalen voelen die je lichaam geeft? Welke ongemakken negeer je het vaakst? Stel je open voor gedachten en gevoelens die je meer kunnen vertellen over je behoeften. Wanneer je een voor jou belangrijke behoefte verwaarloost kun je dit compenseren op een ander vlak. Door bijvoorbeeld teveel te werken of te eten. Denk na over je dromen en wensen op langere termijn. Over wat belangrijk is in je leven. Wie wil je zijn en hoe wil je herinnerd worden?
2. Meten is weten Wil je meetbare resultaten vraag dan om een checkup bij je huisarts. Een te hoge bloeddruk of onregelmatige hartslag kan duiden op teveel stress. In de meeste sportscholen kunnen ze je conditie, vetpercentage, bmi en spiermassa meten. Ongezonde voeding en te weinig beweging verhogen de kans op hart- en vaatziekten. Sporten verhoogt je veerkracht. Uit onderzoek blijkt dat wie zich regelmatig laat masseren een hogere weerstand heeft, zich beter kan concentreren en lekker in zijn/haar vel zit. Boek een masseur en laat die spanning en afvalstoffen uit je lijf masseren.
3. Nieuwe balans zoeken Het is tijd om een nieuwe balans te zoeken om beter om te gaan met stress. Een manier waarop je kunt doen wat je belangrijk vindt zonder dat het ten koste gaat van je gezondheid. Je bent niet gemaakt om op te branden maar om te stralen:-) Besteed aandacht aan je behoeften en mogelijkheden. Dit is een creatief proces dat enige tijd neemt. Vertrouw er op dat wanneer je dit serieus neemt er vanzelf inzichten en mogelijkheden op je pad komen. Je kunt dit proces ook samen verkennen met een stresscoach. Vraag ons naar de mogelijkheden. WorkMassage heeft een netwerk van professionele en betrokken coaches.
inhoud van het bericht inhoud van het bericht inhoud van het bericht inhoud van het bericht inhoud van het bericht inhoud van het bericht inhoud van het bericht